Wednesday, December 4, 2019

90 de ani

De media. O scurtă întrebare lui google și răspunsul a venit, cam așa cum îl așteptam. 90 de ani, de la apariția radio-ului,  60 de ani de la apariția TV (și cam tot atâția de la inventarea computerelor, astăzi acestea fiind prezente în aproape orice device smart (ceasuri, telefoane, televizoare etc.).

«
how old is the media

About 10,080,000,000 results (0.75 seconds)
Search Results
Featured snippet from the web
These traditional media differ from the New Media of the Internet, which might be thought of as electronic because we access them from our computers. However, they are new in the sense that the old medium of radio broadcasting has been around for 90 years and television has been popular for 60 years.
»

M-au întristat foarte mult știrile despre analfabeții funcționali. Nu pot să cred. Ar trebui să văd video-uri cu elevii dintr-o clasă puși să citească și apoi să redea prin cuvintele lor ce au citit. Nu cred. Pur și simplu nu cred. Cred mai degrabă că e o nouă manevră, tot a celor ce au inventat media, pentru tâmpire recurentă. Adică. Vezi aceste cifre și devii demotivat spre a te autoperfecționa și în loc să te apropii de cei alfabeți, te apropii de cei analfabeți spunând "ce rost are dacă lumea e plină de tâmpiți care se descurcă". (Și mi-a venit aici prin asociere o altă chestie în minte. Firma care deține google se numește... Alphabet, iar cei doi fondatori au demisionat... ieri, în plin scandal cu analfabetismul denumit funcțional în România).

Mai e o posibilitate. Să nu fie o simplă problemă de citire. De fapt nimic nu e simplu la școală. Avem oră de limba română. Lecțiile sunt pe texte normal. Dar majoritatea acasă și pe stradă vorbesc o limbă diferită de cea standard din materialele didactice. Și asta voi încerca să explic mai jos căci se pare că am fost sabotați tocmai în acest aspect fiindcă eu cred că toți scriitorii români nu au fost români ci impostori iar textele sunt pline de capcane cognitive scrise într-o limbă pretențioasă de savanți împuțiți.

Mârlanii asiatici a căror logică scurtă, consecvențialistă sau pragmatică ar spune unii (Machiavelli) nu a reușit să cuprindă civilizația vestică (de fapt post romană) ci doar s-o imite, iar prin meticulozitatea și persistența lor au introdus până la urmă atâția viruși prin cultura pe care au controlat-o și o controlează încât generațiile noi sunt absolut fără direcție. Căci nu se poate găsi nici o direcție în literatura lor falsă. Câte probleme apoi în viață. Din cauza textelor virusate. Virus, de la vi-rus.

Un exemplu aici. Un vers din Scrisoarea a V-a de "Eminescu".

"Şi că sufletul ţi-l pierde fără de nici un folos?"

Singurul loc de care să-mi amintesc acum din istoria literaturii unde cineva și-a vândut sufletul cu vreun folos este în Faust de Goethe. Dar și acea piesă de teatru este virusată pentru că deși Faust a semnat un pact cu diavolul și și-a vândut sufletul în schimbul fericirii temporare pe pământ și a cauzat moartea Margaretei și a mamei sale, Faust ajunge totuși în rai.

O altă întrebare.

«
how many romanian users on fb

About 264,000,000 results (0.73 seconds)
Search Results
There were 10 150 000 Facebook users in Romania in December 2018, which accounted for 52.3% of its entire population. The slight majority of them were women - 50.3%. People aged 25 to 34 were the largest user group (2 700 000).
»

Deci. Nu este posibil să ai un cont fb dacă ești analfabet funcțional. Cei mai mulți utilizatori fb sunt în grupul tinerilor. De fapt în răspuns era și un grafic pe vârste.
Image result for how many romanian users on fb
Mda, minunile sau minciunile media (Și aici îmi vine în minte iar chestia cu umblatul la limba română. Sunt prea multe cuvinte care par nelalocul lor sau inventate. Cel mai recent exemplu, paw din engleză, pa, cu clasicul fac, dar și scriu - screw. Cândva am avut o listă, dar nu am avut timp să mă ocup și de ea).

Sunt mai mulți utilizatori fb în grupul de vârste 18-25 (cca. 4 milioane, decât populație în grupul 15-24, cca 2 milioane). Bine, poate multe conturi sunt părăsite, deși nu știu dacă sunt numărate și acelea.
Image result for age structure of romania
Întrebarea pe care am avut-o în minte la începutul acestei postări era însă. A ajutat media la dezvoltarea inteligenței celorlalți pe această planetă? Când spun celorlalți mă gândesc bineînțeles la restul lumii, nu la elita care a creat-o și care se pare că este localizată la un grup restrâns de populație în centrul Europei, adică Ungaria. Pentru mine nu mai este nici un dubiu că Ungaria este țara cea mai avansată din lume. Toți savanții care au inventat ceva important în secolul 20 vin din Ungaria.

Este foarte greu să vin cu cifre în această direcție. Am găsit pe o pagină 15 laureați Nobel de origine maghiară în SUA. Dar restul până la 100% sunt de fapt tot unguri cu identități americane.

Pur și simplu nu-și fac reclamă. Pentru că scopurile lor sunt altele.

Nici la ei acasă nu se arată. Deși au un nivel de trai și infrastructură satisfăcătoare, nu-și pot permite să se arate mult deasupra vecinilor, căci lumea s-ar prinde. Populația de rând trăiește oficial, doar puțin mai bine decât populația românească. Dar nimeni nu știe despre programele lor sociale, despre câți euro iau familiile pentru un copil. Și nu am auzit până acum de milioane de unguri plecați la muncă în străinătate.

«
This lucky family is going to get ten million Forints, or nearly 32,000 euros to make a third child, and as a reward unlocking their personal dream.

Compared to the Hungarian average income level of 800 euros per month this ‘baby bonus’ seems generous. But there is a catch. Only families planning to buy a new flat or to build a house qualify.
»

https://www.euronews.com/2016/05/27/hungary-leads-way-in-eu-family-policy-but-motives-suspect

32 mii de euro pentru al treilea copil, cu condiția să demonstrezi intenția să-ți faci o casă.

Mai e aspectul pe care l-am abordat eu în urmă cu un an. Până acum am găsit peste 700 de politicieni și celebrități, inclusiv șefii de stat din cele mai importante țări europene, ca fiind de fapt "interpretați" sau "jucați" de actori sau chiar scriitori maghiari, inclusiv Einstein, Hitler, Stalin, etc..

Pentru ca asta să fie posibil, ei și-au selectat și pregătit un număr imens de actori și scriitori. Numărul de scriitori unguri născuți între 1739 și 1994 este de 1896 iar numărul de actori și actrițe este similar. Prin comparație, în România, o țară cu oficial dublul populației Ungariei numărul de actori și scriitori este cred de 10 ori mai mic. Dar și aceia, majoritatea. dacă nu toți, sunt tot de-ai lor, cu altă identitate. Inclusiv cel mai mare pot român, Eminescu.

Nu știu de unde să încep. Cu preistoria, istoria sau istoria recentă. Îmi vine în minte acum o întrebare pentru google. Cine a inventat televizorul. Căci radio-ul, știm. Deși în istorie este scris Marconi, a fost de fapt Tesla. Nicola Tesla, născut în Croația, fosta Iugoslavie, pe atunci Austro-Ungaria.

După cum spuneam, am construit în aproximativ un an o listă de peste 700 de nume și fețe. Am avut însă încercări și în anii precedenți. Mari probleme din cauza mediului unde locuiam și unde locuiesc, construit special și controlat de ei și aliații lor japonezi. Nu e ca și cum ai locui într-un centru de creație sau chiar locuință decentă cu liniște asigurată. Reparații nesfârșite, zgomote mai ales dimineața, locuință insalubră din design și cu multe defecte de execuție, vecini gălăgioși. Până recent căutam doar în listele de actori. Nu mi-am putut închipui că de fapt sunt și scriitori trimiși la produs în alte țări.

Bine mai e și ipoteza că i-au trimis să-i civilizeze pe ceilalți. Apostolat budist într-o lume ignorantă.

Dar cum poate fi civilizatoare știrea de ieri cu Melania Trump goală, "scăpată" tocmai de Casa Albă? Scandalul necontenit cu Trump și Rusia. Practic s-a construit un personaj negativ, Trump și i s-au inventat legături cu Rusia, obsesia lor de mult timp. În fiecare zi apare o știre nouă în legătură cu legăturile lui Trump cu Rusia. Mai recent, ultima strategie anti-Brexit include și un presupus amestec al rușilor în Brexit și referendum. Nici o dovadă în tot ceea ce spun ei, dar dacă aceste lucruri sunt repetate de decenii (înaintea lui Trump au fost alții, nu are rost să deschid acel capitol de istorie), Rusia, China fiind bau-baul cu care îi ține pe americani într-un fel de psihoză veșnică. Deci repet. Cum poate fi civilizatoare această propagandă care în cel mai bun caz îi ține în priză dar în cel mai rău, crează războaie, după cum am văzut.

Mai e o ipoteză. Prin originea lor asiatică, ungurii s-au simțit mai familiari față de japonezi și au deschis un număr de legături cu ei, iar în final s-au trezit controlați complet de aceștia.

Dar poate fi și invers. Ungurii, cu știința lor, cel mai probabil moștenită din antichitate sau poate găsită undeva ascunsă în Egipt, pe teritoriul Daciei sau în fosta Iugoslavie (civilizația Vinca) îi controlează pe toți dar îi folosesc pe japonezi din cauza meticulozității, eficienței și persistenței acestora.

Deci pomenindu-l pe Tesla, mi-am amintit că nu l-am verificat în lista de scriitori și poeți și iată ce am găsit.

A și o chestie. Din punct de vedere strict antropologic, din numărul imens de fețe pe care le-am văzut, eu cred că poporul ungar, maghiar whatever are în nucleu rămășițele civilizației Vinca, cu adausuri sumeriene (turce), maghiare (mercenarii magari din Nepal care apărau drumul mătăsii), cu adăugiri masive inclusiv din România (sau fosta Dacie) iar mai recent, în ultimele secole, Serbia, Germania, Rusia. (Din blogul meu de asemănări vedem un număr impresionant de personaje care vorbesc nativ românește).

Dar mult înainte de inventarea televizorului (încă nu știu cui i se atribuie, nu am căutat) un episod din istoria radio-ului. Cunoscut în istorie ca și primul caz de manipulare masivă prin media.

În seara zilei de 8 octombrie 1938, de Haloween, o stație de radio a difuzat un meci de fotbal (bineînțeles, prin comentator). Majoritatea americanilor care au ascultat acel meci a schimbat, după, canalul pe stația unde Orson Welles, " marele actor și viitor regizor" a difuzat o adaptare gen teatru radiofonic a romanului SF Războiul lumilor, de H.G.Wells. Avem aici și niște coincidențe de nume, iar Orson bineînțeles, amintește de Rusia. Adaptarea radio a ieșit din limitele cărții și a fost prezentată ca un șir de buletine de știri care păreau reale pentru cei care nu au auzit începutul, care într-adevăr a anunțat că urmează o piesă de teatru. A fost, spun unii, dezmint alții, o panică generală în SUA fiindcă majoritatea celor care ascultatu au crezut că într-adevăr au invadat marțienii. A doua zi marele actor și viitor regizor și-a cerut scuze, mai recent toată partea cu panica a fost dezmințită de unele publicații, eu am citit cu ani în urmă că au fost sute de sinucideri, accidente și alte urgii dar acele relatări au dispărut. Ceea ce putem să ne imaginăm este că mulți au fost traumatizați și că tot episodul a fost de fapt o pregătire psihologică pentru războiul ce avea să înceapă peste un an.

va urma

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.