Chiar acum am citit un articol în care cineva, stângaci, cu ceva cunoștințe IT dar mari lipsuri la limba română scria ce să faci dacă telefonul îți merge prost.
Mai înainte cu vreo două zile, alt articol care spunea. Poți să-ți iei un telefon decent sub 90 de euro?
Voi încerca să răspund la amândouă problemele. Dar mai întâi, ceva background.
Am intrat târziu pe smartphone. Mai ales din paranoia. Eu știu ce putere de calcul poate avea un telefon cu, pe atunci în 2015 2 sau 4 procesoare (cores), eu am un PC care l-am făcut prin 2009 și are 2 procesoare și din 2012 Linux și cu el îmi fac toată treaba. Deschid simultan 10 taburi de știri (totuși memoria am updatat-o la 3 GB) sau 30 de taburi de poze pentru munca mea de la bloguri. Asta înseamnă 1000 de poze. Mă mișc din tab în tab și analizez.
Deci un telefon cu 4 procesoare deja mă sperie. Pentru cei care nu știu, smartphone-ul este foarte aproape de PC, ca arhitectură iar ca sistem de operare, este același Linux compilat de Google cu numele Android. Linux, spre deosebire de Windows, este un sistem de operare gratuit, realizat și menținut de câteva mii de voluntari din toată lumea. Nu aș fi mai confortabil chiar dacă ar fi Windows plătit. Windows e o harababură și mai mare decât Linux.
Deci ditamai computerul multiprocesor în buzunar, pentru ce? Ca să vorbești la telefon, să faci poze și să fb-ești?
Fb este un site foarte încet fiindcă este foarte complicat. După ultimul face-lift, a devenit și mai aiurea.
Aceste sisteme de operare gestionează aplicații care în total însumează sute de mii de fișiere în memoria permanentă flash (aia de 16 sau 32), nu RAM cea de 4. Un fișier de exemplu poate fi această postare de blog. Fișiere pot fi de cod, de date, muzică, poze. O poză, un fișier. Ai în telefon 1000 de poze de care știi, dar câteva sute de mii de fișiere de care nu știi. Totul se păstrează în memoria unui PC, smartphone sub formă de fișiere. Sute de mii de fișiere pot fi un coșmar pentru oricine are idee de IT.
Paranoia nu mai am. Pentru că m-am obișnuit cu ideea că pot fi supravegheat 24/7 cu sau fără smartphone. Adică nu face nici o diferență. Asta în cazul meu, nu știu la alții. Ce e nașpa este că alții pot și interveni în viața mea. Un apel aiurea în timp ce fac ceva.
Acum vreo câteva zile când eram undeva și nu aveam ce face am intrat și am descoperit un număr de aplicații de care nu știam și care nu erau acolo după un reset "de fabrică". Voi spune mai târziu ce înseamnă asta. Le-am dat jos, după câteva zile au apărut altele. Asta pentru că toate aplicațiile disponibile pe Android, un sistem gratuit, sunt făcute de tot felul de programatori care pot instala acolo backdoors pentru alte aplicații. Cu alte cuvinte, aplicații care trag după ele alte aplicații.
Înainte de smartphone am avut niște telefoane mici cu tastatură, o imitație de BlackBerry. Aveau și cameră, de 2 MP.
Însă trebuie să recunosc. Este mult mai ușor să faci poze și video și să le încarci pe un site de pe smartphone. Mai ușor și decât de pe cameră, dacă nu are wi-fi.
Am un Motorala, fiindcă, cel puțin așa credeam, e firmă americană. Am vrut să văd ce înseamnă o firmă americană. 8 cores, 16 flash, 4 RAM. Este enorm de mult din punct de vedere IT, inimaginabil acu 10 ani, poate părea puțin pentru cei care au bani și vor ce e mai bun. Chiar acum m-am uitat pe site la ei, 149 de dolari. Eu l-am luat cu 40 fiindcă e încuiat pe Boost și plătesc prepay. Însă vreau să mă mut de pe Boost când expiră luna (pe 19 sau înainte) fiindcă Boost are acoperire doar 26% pe când Verizon de exemplu are 60% din zone. Am pățit-o recent, când am fost undeva și nu aveam nici unul din noi semnal LTE (date, pentru google maps sau rezervări hotel).
Are cameră ok, însă nu atât de bună ca de exemplu LG K30, tot de la Boost (Angela). Aproape. 13 MP în mod 3:4 (raport înălțime lățime poze). Pe 16:9, ca la fotografii clasice pe film de 35 mm, are doar 10. Au încercat ei să facă în aplicația de cameră un sistem de control manual ca pentru o cameră adevărată, însă nu prea merge, în special White Balance, focus, alte chestii.
Nu pot să-l folosesc fără să instalez 2 aplicații. Google hangouts dialer, pentru că am un număr gratuit de la google (cu un simplu cont de gmail) și pot să-l folosesc pe wi-fi. Prefer wi-fi pentru că puterea folosită este mult mai mică (router-ul e lîngă mine) decât pentru a accesa mobile voice și data (turn la 2 km). Și ca baterie dar și pentru capul meu. Și o aplicație de înregistrat voce, cu care mai fac unele note verbale și le încarc (cu link pe blogul acesta). Ei bine, astea două aplicații trag după ele altele și altele. A și whatsapp, mai recent.
Cele mai mari probleme mi-au apărut în trecut când m-am legat la wi-fi-uri unsescure prin magazine. Atunci telefonul meu devenea încet și trebuia să-l resetez mai devreme sau mai târziu.
Până la urmă am plătit totuși 35 de dolari pentru o lună la Boost (și am pierdut jumătate de zi ca să mă leg) și acum pot folosi aplicația de telefon normal și 3 GB de date la viteză LTE. Nu m-am mai legat la wi-fi-uri străine și telefonul pare să meargă ok. Dar au apărut aplicațiile nedorite.
Pentru a afla lista aplicațiilor de pe telefon trageți de sus în jos până vedeți o rotiță și apoi alegeți Apps și vor apărea mai multe liste (în tab-uri) iar unul din taburi înseamnă aplicații instalate, iar unele (nu toate) au opțiune de dezinstalare. Tot ce puteți dezinstala înseamnă că nu e aplicație din fabrică.
Nu folosesc aplicații de backup date. În schimb, încarc pe google drive, care vine cu același cont de email cu 15 GB, toate pozele și notele interesante cu ajutorul aplicației google drive existentă după reset. Astfel, în momentul când mă hotărăsc să fac un reset de fabrică, nu mă mai interesează nimic de pe telefon.
Telefonul poate deveni încet și atunci când aveți prea multe date în el. Nu ca număr de fișiere, din care unele pot fi foarte mici dar ca mărime. Un fișier de poze sau muzică este considerat mare, la câțiva MB. Pentru asta, trageți în jos, rotița și Storage. Mai puteți șterge din ele și vedeți dacă e mai bine. Dar de obicei telefonul vă dă un avertisment (warning) când memoria flash se apropie de limita de ocupare.
Ce e resetul de fabrică. O formatare (nedestructivă) a memoriei flash și reinstalarea sistemul de operare (Android) de pe o partiție permanentă. Astfel telefonul devine la fel ca în ziua când l-ați cumpărat. Teoretic, pentru că datele practic rămân pe telefon, ce se resetează este sistemul de alocare fișiere, care fiind refăcut ca nou, nu mai are adresele de la fișierele care practic încă sunt acolo. Deci aplicațiile dorite și nedorite nu mai pot accesa nimic din acele fișiere vechi iar spațiul ocupat de acestea devine disponibil (văzut ca neocupat, se scrie peste). Însă dacă vreți să știți există aplicații de recuperare ce pot recupera parțial sau chiar total, depinde cât de mult este folosit telefonul după reset (scris peste), din fișierele de care ați vrut să scăpați prin acest factory reset.
Pentru a căuta procedura de declanșare pentru factory reset, scrieți pe google factory reset și tipul telefonului dvs.. Sunt două moduri pentru factory reset. Unul soft, alegeți setări, advanced, reset, erase all data. Hard reset sau din butoane. Pentru hard reset veți găsi o procedură care de obicei spune să opriți complet telefonul (țineți apăsat câteva secunde butonul mic de power), după care o pornire împreună cu unul din capetele butonului mare de volum, sus sau jos, volume up or down, iar apoi alegeți opțiunea dintr-un meniu controlat tot de butoanele sau capetele butonului de volum, confirmat iar de power. La moto al meu procedura e puțin mai complicată, am avut probleme, cred că am trimis telefonul degeaba la service, mi-au trimis înapoi altul, probabil nu mai era nou, etc.. La hard reset recomand și scoaterea bateriei și a sim-card-ului pentru un minut, înainte de procedură.
După reset vă trebuie acces imediat la un wi-fi cunoscut, cu cont și parolă, fiindcă telefonul va dori să-și update-eze unele aplicații.
Veți vedea că după legare la wi-fi nu puteți completa procedura de reset fără un cont de google (care are multe în el, printre care mail, drive, dar și... blogger). Pentru că, ați ghicit, Android-ul este compilat de google. Dacă îl folosiți pe cel vechi (de care poate nu ați știut), vă trebuie numele de cont și parola, deci căutați-le înainte de reset la setări/conturi. Dacă nu, vă trebuie un pc sau laptop sau alt telefon să vă faceți altul.
Dacă telefonul a avut opțiunea de backup activată (adică salvare aplicații și date inclusiv poze etc.. periodic de o aplicație a furnizorului sau google), imediat după introducerea contului de google vă va da opțiunea să reinstaleze toate aplicațiile și datele care au fost backed up ultima dată înainte de reset Eu în mod evident nu folosesc această opțiune când fac o resetare. Vreau să reinstalez aplicațiile din nou, curat (clean install). Pentru că odată cu backup se salvează toate chestiile dorite și nedorite din telefon și toată munca de resetare ar fi în zadar. Aici însă mai putem înțelege și faptul că dacă opțiunea de backup (setări/sistem/backup) a fost activată, oricând (nu în timpul acestei proceduri) putem recupera fișiere (poze, etc..) care au fost șterse accidental de pe telefon.
Toată procedura de reset nu ar trebui să vă ia mai mult de o oră, dacă ați mai făcut-o înainte. Dacă nu ați mai făcut-o, poate dura și jumătate de zi.
No comments:
Post a Comment
Friendly comments welcome
Note: Only a member of this blog may post a comment.