Friday, February 9, 2024

February 9

8:16 Gabriel Resources. 2023 Q3 Statement.

Puțin peste 1 miliard de acțiuni (outstanding shares) la prețul curent, 490 milioane capital.

Acționari principali (Major Holders, mai jos în pagină), sunt trei tipuri, trei taburi, cel mai mult se pare că deține GRAT Holdings. Însă dacă încercați să dați de acționarii reali până la urmă, eu vă doresc mult noroc.

În grafic puteți vedea prețurile pe acțiuni de de la listare pe bursă în 1996, au pierdut 60%, plus pierderile din inflație. Pierderea este de sub un miliard.

Aici puteți urmări cum au crescut acțiunile lor în ultimele zile.

Totul a fost un aventură financiară iar acționarii de cele mai multe ori intră pentru a vinde acțiunile în profit, câștigurile nu sunt numai dividende.

Acțiunile lor au crescut mult în 2010 când totalul capitalului (speculativ, acest capital nu se reflecță în mijlocele fixe, assets, averea companiei) a fost de peste 8 miliarde de dolari, dar au scăzut după protestele din România și acțiunea guvernului de atunci.

Protestele din România nu au fost organizate de guvern, în lumea contractelor financiare intră în categoria "almost acts of God", "caz de forță majoră" pentru care părțile nu pot fi trase la răspundere. În mod ciudat însă, organizația lui Soroș pare a fi fost implicată în organizarea protestelor.

Știu din căutările de pe vremea aceea că Soroș a fost unul din acționarii inițiali (nu mai găsesc nici urmă acum) însă nu știu când a vândut. Posibil în 2010 când o acțiune era 8 dolari? La bursă mai există o metodă de a face bani, prin așa numitele vânzări "short" prin care jucătorul pariază și câștigă pe scăderea prețului. Este exact genul de tunuri pe care le dă el.

Ce daune să ceară, pielea ursului din pădure, pierderile pe bursă? Ei nu au investit nimic în România și asta se vede la mijloacele fixe sau assets din declarația financiară pe trimestrul 3 anul trecut că singura "investiție" mai recentă a fost cheltuielile cu ICSID.

Capitalismul implică riscuri, cu posibilități de mari câștiguri dar și pierderi speculative, asta este. Câștigi, prăpădești, negustor te numești.

În mod curios, data la care Simona Halep a fost audiată în procesul ei de arbitraj se suprapune peste data la care ICSID își face cunoscut verdictul, fără apel pentru România la curțile europene.

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.