Recesiune. Un cuvânt care în vremea când tranzacțiile de bursă se fac computerizat, de mii de ori pe secundă, iar companiile sunt supraevaluate de sute de ori, nu mai înseamnă chiar nimic.
În trecut o recesiune era însoțită de concedieri masive, falimente. Cuvântul este și a rămas o sperietoare.
Ce este de speriat e altceva. Bursele, adică piața de capital, o oglindă a capitalismului, au ajuns niște scheme piramidale. Caritas. Capitalul de piață a marilor corporații nu mai are nimic de a face cu economia sau producția de bunuri. Toată lumea bagă bani acolo, sperând să le ajungă la bătrânețe, cândva.
Toată lumea vrea să își bage economiile în firme sigure, care există de decenii, produc ceva real. Bani sunt mulți, tipăriți, datorită inflației. De 4 ori mai mulți bani ca acum 25 de ani.
Dar inițiative noi și viabile puține, vedem în fiecare zi cum mor un număr de firme listate la bursă, numărul de firme "sigure" este limitat, posibilitățile de investiții sunt limitate, prețul acțiunilor crește mereu, fiind în cerere, și singurul lucru care se întâmplă este creșterea capitalului de piață a firmelor tradiționale pentru investiții.
Acțiunile firmelor "sigure" devin un fel de bonuri de economii la purtător, nimic altceva. Nu mai e vorba de dividende, care sunt de fapt foarte mici, neglijabile în toată ecuația asta.
S-a ajuns ca marile corporații, și din ele sunt reprezentative așa zișii 7 magnifici, să aibă valoarea supraevaluată de sute de ori.
Nu mă întrebați pe mine ce se va întâmpla până la urmă. Am trăit un crash bursier, așa numita cădere a dot.com, când noile firme care au apărut pe lângă internetul în plin avânt mai întâi s-au umflat și apoi au făcut implozie, și știu că mulți oameni și-au pierdut banii cu care sperau să se retragă și să ducă o viață bună în ultimii ani.
Indicii bursieri, din care unul (NASAQ) se vede în graficul din link-ul despre crash-ul din 2000 și care cresc sau scad în fiecare zi, arătând "starea economiei" nu sunt altceva decât niște medii ponderate ale unor acțiuni reprezentative alese din noianul celor listate la burse. Însă indicele cel mai reprezentativ in SUA este S&P, care cuprinde un număr mare de firme.
Azi americanii mai în vârstă care au muncit o viață se retrag și plănuiesc să se retragă în străinătate, unde viața e mai ieftină.
10:00 Inima artificială.
No comments:
Post a Comment
Friendly comments welcome
Note: Only a member of this blog may post a comment.