În România Ministerul Muncii și Protecției Sociale are în mare sarcina de administra Bugetul Asigurărilor Sociale, care este diferit și votat în lege separată față de Bugetul de Stat. Sunt două legi, 11/2019 a Bugetului Asigurărilor Sociale și 50/2019 a Bugetului de Stat care au fost votate separat. Urmăriți proiectele de legi PL în link-ul de mai jos. Însă ce contează sunt Anexa 1 și Anexa 3.
http://www.cdep.ro/pls/dic/site2015.page?id=1047
Dacă e așa de ce mai are Ministerul Muncii (pagina 10) 25 miliarde (30 pe vremea Liei) buget de la Bugetul de Stat? (Suge la două oi adică). Bugetul, bugetele României sunt descrise în termeni destul de complicați chiar și pentru un contabil în Anexele la Legea 11 și 50 pe 2019 descărcate de pe site-ul Ministerului de Finanțe și încărcate de mine pe google drive pentru că acolo La Ministerul de Finanțe este într-un format aproape imposibil de citit de cei fără cunoștințe IT. Am făcut un screenshot la Anexa 1 și l-am adăugat la această postare. (Între timp eu m-am mutat pe blog unde pot să pun link-uri la site-ul Camerei Deputaților unde aceste anexe se găsesc în formă pdf, mai ușor de văzut în orice browser)
Am defalcat bugetul pe Ministere după anexele la fiecare minister și iese ca total cifra de 205 miliarde. Din aceasta nu ies la socoteală nu știu, poate jumătate. În această Anexa 1 de pe același site se găsește separat bugetul Ministerului Asigurărilor Sociale care este clar 70 miliarde (pensii și alte beneficii). Încercând să analizez Bugetul Ministerului Muncii însă am găsit în anexă și cifre pentru pensii (anul trecut au fost 18 miliarde). Despre ce pensii este vorba dacă pensiile sunt prevăzute în buget separat în lege separată, de 70 miliarde? Începând de unde scrie Anexa 3 în această postare de blog.
Ministerul de Finanțe, un exemplu asemănător. Are două bugete. Unul de 26 miliarde pentru datorii scadente și dobânzi, unul pentru cheltuielile ministerului, de 5 miliarde.
Dar ei măcar fac ceva, ANAF-ul, nu știu, adună taxele (care formează banii la buget). Dar ce face Ministerul Muncii cu cele 25 miliarde, 30 anul trecut? Nu pot să cred că banii aceștia se duc doar pe bilete gratuite de tratament.
No comments:
Post a Comment
Friendly comments welcome
Note: Only a member of this blog may post a comment.