Monday, April 1, 2019

Pasărea Spin


Am revăzut chiar acum scena finală din film. Nu are nici o legătură în afară de nume cu ce vreau să scriu azi aici.

Toți știm cum "cântă" o cioară. Vrăbiile ciripesc și ele. În limba engleză toate păsările cântătoare se numesc "song birds". În general cântă cele mici, insectivore sau omnivore.

Nu știu și nu am știut niciodată cum cânta o privighetoare în România. Am avut însă șansa să aud, nu mai devreme decât chiar acum o privighetoare americană.

Azi m-am trezit, cu ceva durere de esofag (usturime, jegăraie, cum vreți) pe la 4 și ceva după câteva ore de somn, cu câteva minute înainte de a suna alarma pentru Angela (lucrează tot de la 5). După 2 doze de apă cu bicarbonat nu mi-a trecut. Ieri am avut 2 episoade de disfagie, care din fericire puțină lume știe ce înseamnă. Din cauza balonării (retenției de gaze) care la rândul ei se datorează stresului crește aciditatea în stomac, etc., la un moment dat esofagul devine iritat iar în prezența unor zgomote posibil ritualice, dintr-o artă marțială străveche, înghițitura, care este o mișcare complexă a mușchilor esofagului, un act reflex deci cu control în măduva spinării se dereglează iar alimentele din esofag nu mai coboară în stomac. Este dureros, poate dura minute dar și peste o oră, tensiunea îți crește iar dacă nu ești în condiție fizică perfectă să reziști acestui travaliu probabil poate merge chiar până la un atac de inimă. În orice caz un episod de o oră te "resetează" psihologic pentru următoarele zile. Cel mai mult a durat cam 12 ore, din care 4 am stat la spital așteptând să intru într-o rezervă la urgențe până am renunțat, am mers acasă, am adormit așa și mi-a trecut peste noapte.

(Am descoperit și un "tratament", câteva înghițituri de apă cu bicarbonat, care sunt însă foarte dureroase și îți trebuie mult curaj să mai înghiți ceva pe lângă ce ai deja acolo).

Am venit la calculator, am sintetizat niște informații într-o postare de blog și am văzut că am anxietate. După care mi-am dat seama că îmi cântă iar Pasărea Spin.

Noi i-am zis așa încă de la Sussex (Village Apts) când nu știam ce este. O pasăre care cânta primăvara timp de 2-3 luni câte 10 ore sau mai mult pe zi.

Este ceea ce americanii numesc Robin (privighetoare) dar noi o cunoaștem ca prihor sau prigoare. Chiar numele spune ceva. Îmi spunea taică-meu care creștea albine că a găsit odată 50 de albine în stomacul uneia. Dacă e vorba de aceeași pasăre. Mai mare decât o vrabie, mai mică decât un porumbel, le văd uneori pe cărări prin parcuri umblând după râme. Cineva din România a pus aici un video, în care chiar cântă dar foarte puțin.

Pasărea care îmi cântă și acum afară cântă la fiecare 5 secunde timp de 10 ore.

Am observat că în unele zile aici în complex cântă și ciorile nejustificat de mult. De obicei când îmi este rău. Sau când îmi este rău mă fac să mă simt și mai rău. Sau poate cântă înainte de a mi se face rău dar nu-mi dau seama decât atunci. Ascultați mai mult această înregistrare și spuneți dacă nu vă face neliniștiți.

Poate o pasăre cântătoare să te ucidă? Să ucidă un mamifer mare ca de exemplu un om sau altceva care stă prea mult în habitatul ei? De ce ar face-o?

Simplu. Pentru că un animal mare mort în habitatul ei ar însemna fertilizare pentru un timp îndelungat a solului, a copacilor, apariția viermilor și a altor insecte.

Dar cum ar face-o? Poate pe canale neștiute de noi își sincronizează cântecul cu respirația cuiva. Sau invers, respirația ta devine sincronă cu acest cântec până când duce la insuficiență respiratorie sau alte sindroame. Cel puțin anxietate. În cazul unei persoane deja stresate, în vârsta sau bolnavă cred că poate face o diferență. Poate înclina balanța.

Recent am citit ceva din Bansenshukai sau manualul de bază al ninja sau ceea ce vor ei să credem că este manualul lor de bază o frază care vorbește despre persoane care știu să "întărâte ciorile" sau alte păsări. Pentru a păcăli un vameș la o trecere de frontieră cu restricții pe timp de noapte, cineva a pornit cântecul la sute de ciori iar vameșul a crezut că este, mă rog, vine dimineața și le-a dat drumul mai devreme pentru că erau urmăriți.

Știm că Yoga, Tai Chi, artele marțiale în general pun un accent foarte mare pe controlul respirației.

Eram la Sussex acum 15 ani într-o noapte tot așa pe la 4 când nu puteam dormi, era liniște și am auzit pe cineva în grădina din spate fluierând într-un anume fel după care privighetoarea și-a început treaba.

În timp ce scriam aici mi-a apărut și răspunsul. O alertă în browser despre o știre. Iliescu se operează de inimă. Pericardită. Așa știu ei să acopere pe oricine care îi deranjează. Știri false cu impact emoțional pe același subiect sau asemănător. Iliescu nu există. Iliescu este un actor ca toți ceilalți.

Și totuși există o legătură cu spinul (Thorn în engleză). Există plante carnivore pe care nu le știați ca atare. Probabil și trandafirii care inițial erau sălbatici intră în aceeași categorie. Ele nu digeră animalul prins dar odată mort acesta va îngrășa terenul din jurul lor.


Pentru cei care ca mine nu au văzut sau auzit
Privighetoarea (European Robin)

Ciocârlie
Mierlă

Cucul

Pupăza

Ciocănitoarea
Mai multe aici.


No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.