Monday, January 20, 2020
OSCAR și civilizațiile stratificate
https://www.catavencii.ro/top-3-solutii-pentru-reducerea-poluarii-in-bucuresti/
În această poză de mai sus în fundal se vede o mașină aspirator sau de gunoi, nu sunt sigur. Un camion aspirator dacă vreți. Niște perii de sârmă rotative dedesubt care scurmă străzile, ceva, o turbină uriașă înăuntru, suge, iar mizeria, whatever este filtrată după care aerul nu tocmai curat este suflat înapoi în stradă de unde poate ajunge pe pervazul, balconul sau poate chiar în plămânii dvs..
Pentru că, vă imaginați, la volumul de aer care trece prin acest sucker nu poți să pui acolo un filtru HEPA pentru că l-ar zbura. Poate doar o plasă din sârmă, poate o turbină de separație ca la aspiratoarele fără pungă, ceva grosier. Poate cineva ar putea calcula câtă mizerie rămâne și câtă se duce Blowing in the Wind.
În Lake Oswego unde am locuit între 2010-2015 erau niște camioane din astea care se numeau chiar așa. OSCAR. Oswego Cars.
Nu pot să nu adaug aici din nou că numele Lake Oswego amintește de Lee Oswald iar locul unde am locuit era aproape de vârful unui fost vulcan mai mic așa cam de 1000 ft, care a fost activ până acum 70 mii de ani, cu una din cele mai mișto view-uri din zona Portland și niște apusuri fantastice. Clădirea din dreapta, al doilea apartament din stânga la etaj.
De fapt și acum, în Tualatin locuim la poalele acelui vulcan, pe un fost câmp de lavă care se numește Boring Lava Field. Era durere când veneau OSCAR pentru că pe lângă celelalte putori obișnuite ca fumul din pereți de la un coș stricat de la un apartament ceva mai jos, mizeriile de câine din jurul clădirii pe care uneori le strângeam eu, colectând câteva kg odată, mucegaiul (clădire din lemn, dacă ajungea apa undeva) și praful de asfalt de la șindrilele de asfalt cu nisip de pe acoperiș apărea una nouă care dura câteva ore.
În rest pe această stradă care ar fi trebuit să fie liniștită, veneau non stop mașini, nu știu de unde și către unde, care făceau un zgomot constant, mai ales dimineața, greu de suportat, eu mă gândeam că poate fi o formă de protest a scientologilor care-l pedepseau și pe Xenu.
Chiar îmi amintesc, pe la început, la vreo lună după ce m-am mutat, cineva, primăria, a pus pe străzi niște contoare din alea cu furtunuri negre de 1 cm, care numără mașinile, iar nu mult după fostul șef al Poliției a murit a doua zi după ce a avut party-ul de retragere la pensie.
Dar nu a fost întotdeauna așa. Noi o luăm "for granted" ca să zic așa. Poate ați auzit vreodată de așezări antice "stratificate" pe mai multe nivele una peste alta sau ați văzut pe la știri. Arheologii trebuie să sape ca să "descopere" ruinele. Bine, putem fi mulțumiți că e așa pentru că dacă nu erau îngropate, ar fi fost erodate și nu mai vedeam nimic. Dar v-ați întrebat vreodată de ce e așa? Eu până acum câteva zile credeam că bătea vântul 1000 de ani și le acoperea cu praf de nisip, argilă, care se întărea de la ploaie, etc.. Iată că cel puțin în unele cazuri, am aflat că nu e așa.
Primele orașe au apărut în Mesopotamia antică. Ur, Babylon, știți dvs.
Era mișto în Mesopotamia (țara dintre râuri). Cele două râuri se revărsau sezonal și tot ce aveai de făcut era să arunci niște semințe în noroi și să recoltezi câteva luni după. De fapt așa cred că a apărut agricultura. Cu timpul au construit canale care extindeau zona inundabilă iar mai târziu au trecut la irigații controlate, moment în care revărsările nu mai erau binevenite. Și-au tras grădini, pomi, animale pentru carne. Canalele asigurau și căi de comerț între orașele cetăți care fiecare aveau zeul lor și se războiau mereu între ele. Au început să prindă pe cei de la țară dimprejur și să-i pună la treaba lor, adică să-i facă sclavi, care însă nu locuiau în zona protejată de ziduri ci afară, pe câmp, la aer curat.
Deci aveau dietă diversificată, aveau și gunoi la greu. Și nu știau exact ce să mai facă cu el așa că îl aruncau pur și simplu în stradă, ca înainte de ur-banism. Așa că orașul creștea mereu. Pe înălțime.
«"Trash was everywhere in Mesopotamian settlements, accumulating gradually in streets and houses or piled in courtyards or abandoned building plots. Mesopotamian site stratigraphy is largely garbage, and a snapshot of any settlement would be characterised by “sheet trash”. »
Când strada devenea prea înaltă, abandonau vechile clădiri și construiau altele deasupra. Nu știu exact când și-au făcut canalizări din conducte de argilă arsă. Știu că târziu, foarte târziu, mii de ani după, romanii aveau un sistem elaborat de canalizare numit chiar așa. Cloaca Maxima.
Se mai miră cineva că Isthar avea un swoosh de câine pe cap iar egiptenii antici au ajuns să preamărească gândacul de gunoi, scarabul, despre care Poe a scris o întreagă novelă iar Jung, știți dvs.? În poză, Ishtar și consortul ei Dumuzid, vechiul zeu păstor rural pe care ea până la urmă l-a băgat la tortură în underworld.
No comments:
Post a Comment
Friendly comments welcome
Note: Only a member of this blog may post a comment.