Wednesday, January 29, 2020

Meditații la buget

Există undeva între cele 151.076 de acte legislative generate în timpul celor 30 de ani de democrație de tip nou din România de astăzi cuprinse în baza de date a Camerei Deputaților o lege (adică niște legi, ciudate, periodice) de care nu știe nimeni și pe care nu le aplică nimeni. Ele au o importanță arheologică pentru cine vrea să studieze istoria finanțelor românești care curg pe apa sâmbetei. Pentru că ne dau o dimensiune asupra acestui fenomen. Legile plafoanelor. Iată partea importantă (miezul) din aceste legi pe 2019 și 2020.

Motivul pentru care aceste legi mi se par ciudate. Ele anticipează legile bugetului. Adică dai o lege despre cum să dai alte legi și nici măcar nu o respecți. Mă rog. Nu a deranjat pe nimeni pentru că nu a știut nimeni până acum.

Aceste documente mai arată existența unui așa numit Buget General Consolidat, care este de fapt suma ce se folosește la calcularea deficitului. Format în principal din Bugetul de Stat, Bugetul Asigurărilor Sociale, Bugetul Centralizat al Unităților Administrativ Teritoriale. De remarcat existența unui buget al Asigurărilor Pentru Șomaj, deși există un capitol în Bugetul Ministerului Muncii (parte a Bugetului de Stat) pentru aceasta, cu altă sumă bineînțeles.

Poate ați auzit de deficit. S-a vânturat mult prin media, se vorbea despre 3 și ceva, am uitat.

După 3 guverne de 6 luni, un guvern care la 1-2 luni de la investire, vine cu o strategie. Un alt document găsit în aceeași bază de date arată ceva ce sună chiar așa. Strategia fiscal-bugetară a guvernului.  (Sărac, re-scanat strâmb de pe hârtie, tipărit cu un bug - după buget). Iată două tabele decupate din acest document. Probabil PSD își presimțea agonia și a pus pentru 2020 un deficit (diferența dintre venituri și cheltuieli împărțită la PIB) mai mic decât cele de până atunci. Sau poate doar a promis. (Da ați ghicit, diferența se finanțează din împrumuturi de Stat iar 2,33 înseamnă 23,3 miliarde). Dar deficitul proiectat de guvernul-fantomă al lui Orban este de peste 3,5 și variază în funcție de surse (media).


Importanța acestor documente, de care nu a auzit nimeni (dintre noi adică) este că ne dau o dimensiune asupra PIB-ului din România care iată, a depășit un trilion de lei. Dacă împărțim această sumă la cursul de azi, rezultă ceva de genul 1022/4,34 adică 235 miliarde de dolari. Pentru comparație, google știe suma din 2017. Suma nu corespunde cu ce spune Wikipedia. De fapt problema cea mai mare pentru cine vrea să înțeleagă ceva (eu) din toate acestea este că nimic nu se corelează. Nici măcar suma pentru deficit din cele 2 tabele de mai sus din același document, care în al doilea tabel este de 28 miliarde și cu semnul minus în față. (Deficitul e deja negativ).

Nu aș fi auzit (văzut) despre acest Buget General Consolidat dacă nu aș fi încercat să adun eu într-o foaie google din care am generat niște diagrame toate sumele din anexele de la legile bugetului - cele centrale, singurele pe care le-am găsit până acum.
Pentru cei care doresc versiunea de lucru (read only) al acestui fișier, aici.
...va urma...

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.