Dacă articolul acesta a încercat să schimbe subiectele pe care le-am abordat recent, a reușit. "Particula poate fi eliminată prin expirație, imediat, sau poate rămâne restantă în arborele bronșic."
https://www.b1.ro/stiri/eveniment/radu-tincu-poluarea-ne-imbolnaveste-316131.html
Îmi pare rău că iată iarăși trebuie să contrazic un doctor pe profesia lui. Nu e de mirare ce spune. Asta i-a spus și lui profetorul de fiziologie sau ce mai studiază ei în facultate. Medicina, în afară de chirurgie, care și-a făcut mâna în războaiele din sângerosul secol 20, mai ales războaiele americane asiatice, când existau deja antibiotice și anestezice performante iar doctorii încercau și ei ce puteau (vezi serialul MASH) precum și aparatura care permite analize instant, tehnici de vizualizare avansate, a rămas una din cele mai înapoiate științe. Dar în România, e din cale-afară. Sunt informații ușor de găsit cu google care în unele țări sunt cunoștințe generale pe care ei le ignoră. Și nu avansează. Banii din industria farmaceutică au grijă ca doctorii din toate țările să prescrie medicamente de cele mai multe ori inutile și atât. Dar chiar și în țările avansate de multe ori în pregătirea medicală sunt incluse informații învechite, din alte epoci care contrazic diverse alte discipline științifice, sau uneori chiar cunoștințe generale din diferite domenii.
Dacă praful inhalat ar rămâne "restant" în plămâni, plămânul s-ar umple cam în 2-3 luni astfel încât nu am mai putea respira. Pentru că plămânul nu stă ca o mobilă lucioasă ci respiră o cantitate de aer enormă (12-17 respirații pe minut a câte 500 ml în medie pe inspirație), un total de 11000 de litri pe aer într-o zi. Într-un fel, filtrăm cu plămânii aerul din jurul nostru pentru că tot praful, alte substanțe rămân fie lipite de mucusul din plămâni fie trec în sânge).
Plămânul, un organ foarte rezilient. Poate a auzit cineva de boala numită silicoză. Boala minerilor. De ce minerii care respiră praf de mină bogat în silicați nu fac de obicei cancer ci silicoză. Adică li se umple plămânul de silicați care se cristalizează pe acolo. Pentru că praful din mine de neferoase poate conține mai mult praf de silicați decât poate plămânul să elimine.
Dar oricât de rezilient ar fi plămânul, fumatul este mult dincolo de posibilitățile sale. Fumul de țigară din care cenușa este de departe cea mai mare problemă (la fel ca și metalele grele ca cromul și nichelul evaporate din filamentul consumabil al țigărilor electronice) face orice poluare "normală" dintr-un mare uraș să pară un aer de pădure de conifere imediat după o ploaie de vară.
Oricine poate examina filtrul unei țigări, după. Este maroniu. Dar nu totul rămâne acolo. Nu voi insista, puteți privi plămâni de fumător fotografiați în timpul autopsiei. 20 de țigări pe zi, 365 de zile pe an.
Să revin la subiect. O căutare google ne lămurește imediat. Dacă nu este prea mult, ca în cazul minerilor, praful se elimină complet din plămâni dar nu prin expirație cum spune domnul doctor mai sus. Praful ajuns în plămâni se lipește de mucusul secretat de căile respiratorii din ce în ce mai mici, pentru a nu ajunge în alveole.
Există pe căile respiratorii niște perișori microscopici numiți cili care împing praful împreună cu mucusul secretat în sus până în esofag, unde în mod normal este eliminat în mod automat și inconștient la un ritm cam de 5 mm pe minut. Cu alte cuvinte, tot praful insolubil inclusiv cristalin pe care îl respirăm ajunge în stomac.
"Mucus is produced in the walls of the small airways to help keep your lungs clean and well lubricated. It is moved by tiny hairs called cilia that line your airways. They move back and forth sweeping a thin layer of mucus out of your lungs and into your throat. Unwanted materials stick to the mucus. When it reaches the throat, it’s usually swallowed without you realising."
"Mucusul este produs în pereții căilor respiratorii mici care ajută la menținerea plămânului curat și lubrifiat. Este mișcat de peri microscopici denumiți cili care sunt presărați de-a lungul căilor respiratorii. Ei vibrează, împingând un strat fin de mucus spre în afara plămânilor până în gât [cu o viteză de aproximativ 5 mm/minut]. Materialele nedorite [ particulele de praf] se lipesc de mucus. Când ajung în gât este înghițit fără să vă dați seama".
[vorbim bineînțeles de cantități foarte mici în cazul în care plămânul nu este inflamat caz în care începe să elimine cantități mai mari din care unele se pot elimina prin tuse]
https://www.blf.org.uk/support-for-you/how-your-lungs-work/what-else-do-the-lungs-do
Mucusul, normal, este digerat iar praful se deplasează mai departe în intestin de unde trece afară. Dar în drumul lui spre afară particulele de praf se ating din când în când de pereții intestinali.
Totul depinde de ce tip de praf este. Unul dintre cele mai nocive prafuri dintr-un oraș este praful de asfalt. Asfaltul, pe lângă bitum, care este un produs petrolier, deci organic, mai conține și pietricele, care pot fi și de granit. Praful "proaspăt" creat prin desprindere particulelor de granit este respirat.
Orice mașină are pe ea dedesubt poate și un kg de praf prins de obicei cu ulei din scurgeri, alte substanțe care îl aglutinează pe părțile de dedesubt care la un moment dat se usucă și se desprinde la scuturături.
Dar nu e numai asta. Frânele mecanice se uzează. Plăcuțele de frână și discurile se consumă. Am calculat odată că la un oraș precum Portland, unde sunt în fiecare zi cam un milion de mașini pe stradă produce în fiecare zi cam 2 tone de particule de metal înalt aliat, cu inclusiv crom și nichel, dar și ceramică și alte substanțe (până nu de mult plăcuțele de frână erau făcute cu azbest). Frânele pe spate sunt de obicei cu tamburi. În tamburi se acumulează "praful de frână" care de asemenea se elimină mai mult în zonele denivelate. (Madness on drums, cum spunea, intuitiv poetul).
După cum spuneam, plămânul face o treabă foarte bună pentru a elimina praful cu ajutorul mucusului și a cililor, iar stomacul face o treabă foarte bună în a digera mucusul respectiv și a elibera particulele abrazive. Iarăși, oamenii au fost proiectați pentru a face față particulelor rotunjite ca cele din natură (argilă de exemplu) la care după zilioane de ani particulele s-au rotunjit prin frecare una de alta și nu prafului proaspăt, care de obicei are forme ascuțite și care dacă este de ordinul nanometrilor poate penetra mai multe celule la rând și distruge prețiosul ADN înainte de a fi descompus de mecanismele de apărare a organismului (macrofage).
Am să fac o altă paranteză aici. Lucram la Bacău iar când mă întorceam vara de la mare eram atât de obosit în primele zile încât nu puteam face nimic la servici. Nu că îmi cerea cineva să fac ceva. Înainte de 89 pentru toți cei ca mine, proaspeți absolvenți nu mai era nimic de lucru și făceam un fel de voluntariat. Și mi-a spus șeful. "Dacă vrei să te odihnești în concediu, du-te la munte".
Este efectul prafului fin de nisip inhalat care te irită. Oricine merge la mare se simte excitat, energizat, pentru ca la sfârșit când se întoarce, devine letargic în lipsa prafului care îi stimulase zilioanele de terminații nervoase din intestin.
Praful absorbant din care sunt făcute "pietricele" pentru animale de companie. Este făcut parțial din cochilii de alge microscopice fosilizate, calcinate, care în mare parte sunt silicați cristalini, produs de "pietricelele" care se rup prin frecare una de alta creând nano-particule ascuțite care mai și plutesc un timp în aer. Acest praf este deosebit de nociv fiindcă mai este contaminat și de bacterii specifice acelor animale, care sunt altele decât cele din flora intestinală normală umană.
Toate aceste prafuri ne-naturale care ajung în intestin, în prima fază și pentru mulți ani crează "doar" iritare, excitare, mood-uri și schimbări ale acestora. Se poate merge până la insomnie și afecțiuni psihice, în funcție de persoană și de nivelul de expunere. Balonări constante care sunt de obicei inflamații ale intestinului. Cu timpul apar și leziuni, mai ales la capătul colonului, unde se adună și se solidifică materiile fecale care în formă solidă sunt pur și simplu abrazive. Simptomele sunt la început de obicei mucus în toaletă. Mucus produs de data asta de intestin, pentru a se apăra. Dacă veți ignora asta pentru mult timp, într-o zi vor apărea dureri, veți vedea și sânge. Inflamația de la intestin se propagă în tot corpul dar mai ales în articulațiile șoldurilor. Prin reflux în cazul retenției particule de praf abraziv pot ajunge pe căile biliare și pancreatice la pancreas și ficat.
Însă nu asta produce cancerul la colon. Cancerul este produs de combinația între aceste leziuni, retenție fecală, (constipație psihofiziologică, vezi Freud), scăderea circulației și metabolismului din cauza inflamațiilor cronicizate, deshidratare cronică și infecții cronice fungale.
Un mod foarte bun de apărare îl reprezintă consumul de fibre. Fie alimente bogate în fibre vegetale (solubile și insolubile) care sunt de fapt celuloză , fie suplimente. Cel mai bogat aliment în fibră la îndemână este cartoful. Fibrele vegetale care nu se digeră agață și cuprind particulele respective protejând colonul până la eliminarea lor împreună. Intestinul a fost proiectat pentru a tolera aceste fibre vegetale prezente în dieta normală a omului străvechi. Însă dacă luați suplimente de fibre aveți grijă să consumați și cantitatea necesară de apă. Care uneori poate să nu fie bine tolerată în cazul unor infecții cronice bacteriene sau fungale luate din mediul înconjurător. Caz în care se recomandă salubrizarea locuinței și de ce nu, curățenie.
Capsaicinul din ardei iuți. Micro-leziunile provocate de particule de praf ascuțite de obicei sunt sub limita durerii, fiindcă particulele vinovate sunt prea mici ca să stimuleze suficient de mult acele terminații nervoase. Sau poate stimulează terminațiile nervoase termice făcând să coboare temperatura țesuturilor. Cine știe. Consumul moderat de ardei iuți coboară limita durerii fără să creeze leziuni suplimentare ceea ce ajută la "înștiințarea" organismului că se întâmplă ceva și activarea mecanismelor de vindecare.
Grăsimile. Cu cât mai greu de digerat, cu atât călătoresc mai mult împreună cu aceste particule, protejând pereții intestinali prin lubrifiere. Poate este o strategie a organismului în a digera mai greu grăsimile. Cu cât mai saturate, cu atât mai bune. Din cele animale, de oaie, vită și chiar găină.
Grăsimi vegetale, recomand uleiul de măsline, suplimente de ulei de in și nucă de cocos. Uleiul de nucă de cocos este și antifungal și antibacterian. Însă atenție la calorii. Nucile și sâmburii din care în mod deosebit sâmburii de migdale (care se spune că sunt anti-cancerigene), care conțin și fibre și grăsimi și minerale. Clasicele și ruralele bomboane agricole sau semințe de dovleac care însă nu sunt pe placul... marilor orașe.
Filtrele. Majoritatea mașinilor mai noi au filtre de cabină. Filtrele în mașini și locuințe pot să ajute dar particulele cele mai mici (nano-particulele) care sunt și cele mai nocive pot trece prin stadiul final al unui filtru HEPA. De asemena când filtrele HEPA se saturează încep să scape particule. Unele particule ca de exemplu cele lungi de izolație minerală se pot măcina (rupe) chiar în filtru din cauza vibrațiilor și mișcării aerului și deveni mai mici și apoi elimina. Pe de altă parte, pre-filtrele aglutinează praful care acționează ca un filtru și poate reține particule mai mici. Filtrele electrostatice pot reține cele mai mici particule, dar și ele pot scăpa înapoi în aer la vibrații și au o eficiență (debit) destul de scăzută. Măștile de praf de calitate (textile) pot fi eficiente mai ales datorită faptului că se umezesc de la aerul saturat eliminat ceea ce captează particulele cele mai fine. Umiditatea. Apa din aer se atașează de particulele de și ele cad însă umiditatea din cameră se poate condensa în locuri ascunse și crea mucegai. Uleiuri esențiale difuzate în aer. Lumânări din ceară de albine și chiar parafină de asemena se lipesc de particulele de praf și le coboară jos.
Am uitat să mai spun că uneori praful se poate electriza ceea ce îl face și mai periculos pentru că este electrizat pozitiv iar corpul uman este negativ sau neutru. Astfel praful este atras și respirat în cantități mult mai mari. Negrul de fum din lumânări pentru că este conducător ajută la de-electrizarea prafului și nu este atât de periculos dacă este inhalat.
Ar mai fi multe de spus dar voi alege ceva important. Răceala, după mine și alții pare a fi o infecție bacteriană sau fungală intestinală inclusiv a pancreasului după o iritație în urma respirării prafului, în zile uscate și scurte cu praf în sezonul rece și cu mucegai prin colțuri acasă. Îi spune răceală fiindcă organismul își reduce temperatura din cauza inflamației cronicizate sau poate a "păcălirii" senzorilor termici (terminațiile nervoase termo-senzoriale) din intestin. Este și o dovadă. Răceala, mai ales la început, poate trece cu un pahar cu apa cu puțin bicarbonat, care ajută pancreasul, schimbă ph-ul și reduce inflamația în intestin. Un fular la gură care captează umiditatea expirată și reduce praful inspirat pare să ajute.
No comments:
Post a Comment
Friendly comments welcome
Note: Only a member of this blog may post a comment.