Friday, November 19, 2021

November 19

 3:11/1:11 Încă niște reflecții legate de guvernarea prin rotație (time shared, part time government). Un prim ministru "la termen" împreună cu guvernul său va putea face cam orice, fiindcă "opoziția", ceva care își pierde înțelesul în această situație, va închide ochii, știind că le va veni și lor rândul.

Odată creat acest precedent, în viitor vom putea avea parte de asemenea guvernări tot timpul, cu partidele parlamentare mari rotindu-și candidații, fiecare uimind alegătorii lor și ai celorlalți. Adică indiferent de alegeri, toți vor avea parte garantată la guvernare. A și o chestie. De ce oare vor toți miniștri pe ministerele cu bani mulți care dispar, gen Sănătate, Transporturi, Dezvoltare?

Într-un fel, situația era coaptă în direcția asta, cu partid minoritar la guvernare de atâta timp. Toți am crezut că PSD le-a dat guvernarea la PNL așteptând să-și rupă gâtul ori să se uzeze de uzură normală accelerată ca în România, în final s-a produs o altă situație, PSD cerșește de la PNL puțină guvernare din timpul ce le-a mai rămas până la alegeri. Pentru că toată lumea s-a supărat nu știu de ce pe USR. Ca și cum ei ar fi ceva alieni, nu de-ai noștri. Cu ei PSD ar putea scăpa de PNL și talentele lor. Pentru a vota un guvern este necesară o majoritate de jumătate + 1, adică PSD (110) + USR (55) + un independent ceva.

Mai e și faptul că au fost prea multe numiri în timpul lui Iohannis, el nu mai are cum să apar și să spună "am decis să îl numesc prim ministru pe Ciucă" și au ales varianta asta. Oare de ce îl vor EI atât de mult pe Ciucă acum?

Singura chestie nașpa cu Ciucă este că noi, care am văzut cam orice, nu știm la ce (trucuri noi) să ne mai așteptăm, nu am văzut de mult generali prim miniștri.

Despre improvizațiile constituționale și mai ales neconstituționale necesare împlinirii acestui nou aspect al democrației originale post decembriste, am mai scris.

Mai este cineva ca mine care crede că numitul Iohannis și-a folosit toți așii, popii, damele, valeții, nebunii și pionii, toate viețile, ca să folosesc un limbaj de gamers, a pierdut și ar cam trebui să facă pasul cel mare înapoi.

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.