Saturday, February 1, 2020

Legea Plafoanelor

Există în repertoriul legislativ (baza de date a actelor legislative din Camera Deputaților) niște legi periodice (anuale) numite Legile Plafoanelor. Ele sunt date înainte de legile bugetelor, încercând, fără prea mult succes să pună niște limite bugetelor. Nu am știut până săptămâna asta despre aceste legi. Una din anexele la ultima Lege a Plafoanelor se numește Strategia Fiscal Bugetară pe Perioada 2020 -2022. Fiindcă nu găsesc acum fișierul original, îl foi folosi pe cel din această bază de date, care iarăși este scanat foarte prost de pe hârtie. La pagina 55 avem descrierea cuprinzătoare a bugetului României, sub formă de estimare. Aceste cifre sunt doar orientative iar ele nu au fost respectate în legile bugetului, promulgate 3 săptămâni mai târziu.

Din acest extras vedem că România nu are numai 2 bugete, pentru care iarăși sunt date în fiecare an cele două legi ale bugetului, cel de Stat și cel al Asigurărilor Sociale ci 6, plus  "Alte componente", din care se mai extrag "transferurile". Totalul se numește Buget General Consolidat și se folosește la calcularea deficitului. Însă deficitul nu se calculează raportat la venituri sau la cheltuieli bugetare, ci raportat la PIB (Produsul Intern Brut) cu scopoul de a părea mai mic.

Produsul Intern Brut (Gross Domestic Product în engleză) este un indicator artificial care are mai multe scopuri, toate de inducere în eroare a opiniei publice, iar unul din ele este de a face deficitul să pară mult mai mic. Găsim PIB-ul României la pagina 8 în același fișier al Strategiei.

Am adăugat în această foaie toate componentele Bugetului General Consolidat, mai puțin Alte Componente și Bugetul Asigurărilor de Șomaj luate din anexele la legile bugetului. Totalul pe cheltuieli ale Bugetului de Stat depășesc suma din Legea Plafoanelor. Veniturile Bugetului de Stat din Anexă sunt mult sub. Nu reușesc să înțeleg însă (încă) ce sunt aceste transferuri, al căror total din anexe nu ajung la suma din Legea Plafoanelor.
...va urma...

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.