Dar câte alianțe mai există în lume?
După 30 de ani de minciuni, care au dus România în cea mai proastă stare din istoria ei, cu un sfert din populație în diaspora economică, vine acum președintele și ne explică. Suntem apărați de cea mai puternică alianță din lume.
Iată lista alianțelor existente în lume. Sunt multe, din care unele în Europa. Ce este îngrijorător este că unele state Europene, ca de exemplu Franța și Marea Britanie, cele mai puternice state din Europa dpdv militar, care au fost semnatare ale alianței din al doilea război mondial au tratate între ele, paralel cu NATO.
NATO este un tratat foarte vag, când îl comparăm de exemplu cu alianța din cel de-al doilea război mondial. Articolul 5 din NATO precizează un singur lucru, dacă un membru este atacat, atunci toate celelalte se consideră atacate. Iată că unele țări ca de exemplu Ungaria, declară că nu vor trimite trupe în afara țării (deși Ungaria a trimis trupe în Afganistan, din care NATO s-a retras fără o concluzie clară). Este această declarație compatibilă cu Articolul 5?
Iată textul care a menținut cea mai mare alianță din Europa pe tot timpul războiului cu Germania și Italia. Există o declarație foarte clară de asistență mutuală, care se regăsește practic în orice tip de alianță militară dar care lipsește în textul tratatului NATO.
Bineînțeles că de alianțe militare nu putem vorbi decât la trecut. Două sau mai multe semnături ale unor lideri vremelnici pe o bucată de hârtie, dar nu există nici o putere sau autoritate care să sancționeze pe semnatari în caz de încălcare, în afară, poate, de judecata istoriei. România de exemplu a fost un timp în Alianța Tripartită (Axa) printr-un tratat semnat de Antonescu și mai apoi în Alianța (Națiunilor Unite) prin semnătura regelui.
Toate aceste alianțe, spre deosebire de NATO, au stipulat în textul tratatului și scopul. Axa a fost îndreptată împotriva Cominternului (Uniunii Sovietice) iar Alianța împotriva Germaniei și aliaților ei. NATO nu putea să o aibă scrisă în tratat pe Uniunea Sovietică ca adversar pentru că Uniunea Sovietică a fost membru al Alianței ar fi fost declarație de război însă de facto NATO a fost creat împotriva Uniunii Sovietice și a rămas tot așa împotriva Rusiei, după dezintegrarea Uniunii.
Deja, istorie. Ce nu am știut până am văzut această listă (deși mi se pare că am auzit vag la momentul respectiv) este de tratatul între Marea Britanie, Polonia și Ucraina, semnat pe 17 februarie, ce nu a făcut nimic până acum decât să dea suficientă apă la moară lui Putin pe plan intern să înceapă războiul cu Ucraina pe 20.
Bineînțeles cu o întrebare. Ce se întâmplă când două state NATO ca de exemplu Polonia și Marea Britanie decid să facă o alianță cu un stat non-NATO ca de exemplu Ucraina, cum s-a întâmplat deja pe 17 februarie și asta pentru că statutul NATO nu o interzice (singurul punct obligator din tratat, Articolul 5, nu spune decât că dacă un membru este atacat, sunt toți). Se implică de facto apartenența acelui stat (Ucraina) la NATO?
Oricum cred că e la mintea oricui că Rusia a căzut în plasa unei provocări și de plătit vor plăti rușii, nu Putin sau Shogun sau Lavrov.
No comments:
Post a Comment
Friendly comments welcome
Note: Only a member of this blog may post a comment.