12:12 Începând cam din 2018 am devenit conștient că ceva nu e în regulă cu bugetul României. Sumele la unele ministere erau enorme însă nu se vedea nimic construit sau realizat la sfârșitul anului. Nu am fost suficient de inteligent ca să pun și întrebarea: Deficitul publicat este cel real? Sau mai mult decât atât. Cum a fost calculat?
La câteva zile de la una din întrebările mele de pe blog legată de cheltuielile bugetare din 2021 a apărut în sfârșit un răspuns. Prima și ultima dată. De la Primul Ministru Câțu, pe care ar trebui toți să-l regretăm fiindcă a fost singurul care a încercat. El a publicat un tabel cu cheltuielile ministerelor, din păcate numai în procente, și a enunțat o frază foarte inteligentă.
Însă eu nu am fost suficient de inteligent pentru a prelua aceste informații în momentul respectiv. Pentru că nu știam că deficitul este programat în fiecare an prin Legea Bugetului, care apropo în 2021 as fost de de 87.349 miliarde care împărțit la 1,192 miliarde (PIB-ul din 2021) ne dă 7.3%. Pentru că nici prin cap nu-mi trecea ca ei să mintă chiar la acest nivel.
Am fost doar indignat de faptul în sine și că nu avem autostrăzi.
Deci cât era deficitul în momentul publicării acestor tabele? Este foarte ușor de înțeles că având execuții de în medie 84% (Total buget în diagramă) din care unele la ministere cu bani mulți, ca Transporturi, Apărare, etc. cheltuielile au fost mult sub buget, nu putem vorbi de deficit, ci de excedent, și încă unul foarte mare.
(În SUA de exemplu ăștia mai returnează în unii ani sume, care nu sunt chiar neglijabile, uneori chiar mii de dolari plătitorilor de taxe, când nu se cheltuiesc banii, cu păstrarea bineînțeles cu sfințenie a deificatului)
Câțu nu a mai apucat sfârșitul anului ca Prim Ministru să publice și totalul pe an. Ceva ce orice prim ministru trebuia să facă la sfârșitul fiecărui an. El a fost schimbat în noiembrie 2021 și acum dacă stau și mă gândesc am impresia că majoritatea au fost schimbați cam la sfârșit de an.


Deci avem aici suficiente dovezi științifice pentru a argumenta că România nu are și nu a avut niciodată deficit bugetar. Acestea sunt pure invenții pentru a justifica noi împrumuturi care pot exista în realitate sau nu, dar mai ales a plăti dobânzi pe baza acestor împrumuturi imaginare, care anul acesta sunt în jur de 40 miliarde.
No comments:
Post a Comment
Friendly comments welcome
Note: Only a member of this blog may post a comment.