11:50 Majoritatea ministerelor nu au execuție bugetară publicată (Coloana Just1 în foaia mea de calcul) sau dare de seamă venituri/cheltuieli, deci nu se putea calcula deficitul la trei luni sau la șase luni fără aceste sume care se adună pentru a forma veniturile și cheltuielile din buget pentru a calcula deficitul.
Cele câteva care au, prezintă sume mult mai mici decât cele folosite în Legea Bugetului (de Stat) pentru calcularea deficitului. Conform acestor execuții bugetare existente, extrapolate la restul, România nu are nici un deficit bugetar sau are un excedent substanțial.
Procentul vehiculat de la a doua venire a lui Bolojan (de data asta ca prim ministru) pentru deficit spre justificarea măririi TVA este un fals grosolan. Nu există datele care să îl susțină.
Procentul de 9% cu deficitul pe primele trei luni a dispărut din media, până și de pe google.
Pe de altă parte, deficitul a fost stabilit de la începutul anului în Legea Bugetului, pe niște sume fictive, în acord cu UE și nu a fost vorba de măriri de taxe!
Motivul pentru care UE a fost de acord cu acest deficit (care se traduce prin împrumuturi) a fost "ajutoarele" (fictive) către Ucraina (în 2023 contribuiau la deficit cu 3.5%, acum nu mai vorbește nimeni). Cu alte cuvinte, ne împrumutăm ca să ajutăm alt stat! (după modelul știm noi cui).
Nu pot să înțeleg cum îndrăznesc ei să mai ceară taxe!
11:08 Pachetul de măsuri fiscale ale lui Bolojan înseamnă de fapt modificarea Legii Codului Fiscal (care stabilește TVA printre multe altele). TVA este stabilită în Codul Fiscal prin lege (Articolul 291 din Codul Fiscal). Conform tradiției, în România Codul Fiscal a fost ultima dată modificat prin ordonanță de urgență chiar anul acesta.
După ce ne-a amenințat, psihologic, de săptămâni, Bolojan acum pregătește o ordonanță de urgență (pentru modificarea Legii Codului Fiscal). În tot acest timp putea să fi introdus o inițiativă legislativă (în regim de urgență mă rog) în Parlament unde să fie discutată de toate partidele și în media.
Eu am știut de mult timp dar nu am spus de problema aceasta din Constituție. Cum poate o ordonanță de urgență să intre în vigoare "numai" în momentul depunerii pentru dezbatere în Parlament. Până la terminarea dezbaterii, legea își face efectul iar dezbaterea nu mai are rost. (Metoda faptului împlinit).
No comments:
Post a Comment
Friendly comments welcome
Note: Only a member of this blog may post a comment.