7:48 Derizoriul emoțional. Ciolacu și-a făcut platformă din a-l înjura pe Iohannis despre care se zice ca a cheltuit milioane cu deplasările.
Am repetat mereu și mereu. Nici un prim ministru din România nu a făcut vreo dare de seamă despre cheltuielile bugetare, unde găurile sunt de zeci de miliarde anual, nu milioane. Banii strânși din taxe. Infrastructura, (autostrăzile și spitalele) - lipsă. Un miliard este o mie de milioane.
Uitați-vă la fluturaș. Jumătate din salariu, aceea pe care n-o vedeți, se duce la buget. Asta înseamnă că doi salariați susțin un bugetar, care însă plătește și el jumătate din salariu înapoi la buget. Cinic, Ciolacu ne-o spune în față. Ce îl împiedică pe el să facă un proiect de lege să schimbe toate acestea?
Dar asta nu e tot. Pensionarii sunt plătiți de la buget, dar un sfert din pensie (impozitul + CASS-ul se duc înapoi la buget). Apropo, CASS-ul care este 10.4% din salariu, 10% din pensie, unde se duce? Pe un loc într-un spital construit pe vremea lui Ceaușescu?
Pare puțin pentru o persoană, dar când înmulțim cu un milion și ceva bugetari, 5 milioane de pensionari și restul salariați dă o sumă enormă, pe care nu o pot identifica în tabel la venituri. Suma aceea de 125 miliarde, este probabil contribuția la pensie, de 25% din salariu.
Apropo, până și această super sumară dare de seamă este imposibil de urmărit, fiindcă nu merge de la 1 ianuarie la 1 ianuarie, ca legile bugetelor, ci de la 1 August la 1 August.
Mai este TVA-ul. 12% din tot ce se cumpără în România, pe care îl suportați tot dvs. Și nu în ultimul rând, impozitul pe profit al firmelor.
Toate acestea plus împrumuturile formează veniturile la bugetul României. Care dispare. Fiindcă nu vedem nimic nou construit.
Asta nu e dare de seamă, sunt doar totalurile. Putem vedea veniturile și cheltuielile bugetare până la 1 august. 375 venituri, 456 cheltuieli, miliarde lei (atenție sumele sunt în mii lei, trebuie adăugate în minte 3 zerouri). Diferența, împrumuturi.
Un sfert din buget, adică 105 miliarde se duce pe salarii bugetari, 146 asistența socială. Frumos, pensiile sunt asistență socială, nu asigurări. Dar restul până la 456?
9:05 Cred că e o greșeală, sumele acelea nu pot fi în mii lei ci în milioane. Trebuie adăugate în minte 6 zerouri. Adică cheltuielile totale la 1 August 2024 sunt 456,634.600.000 lei.
3:41 A crowd in Eerie with rapt attention...
No comments:
Post a Comment
Friendly comments welcome
Note: Only a member of this blog may post a comment.