Friday, February 3, 2012

Cuvintele, aceste haimanale mici negre şi iuţi

Oare cine a spus asta? Îmi stăruie în memorie fraza pe care am auzit-o sau citit-o undeva prin liceu. Mă ajută cineva?

Majoritatea ”oamenilor normali” nu ştiu să facă un query pe google. În paranteză fie spus, mulţi nu ştiu cum funcţionează. Păi cum să funcţioneze, sunt nişte supercomputere în nişte clădiri mari cât un stadion care au tot internetul copiat şi fac căutări pe 8 sau 10 sau câte or mai fi de miliarde de site-uri din ”memoria sa de tip google” şi ni le dau nouă. Practic durează mai mult plimbarea prin routere a rezultatelor decât căutarea în sine.

Mulţi de exemplu nu ştiu că înainte şi după google au mai fost şi alte motoare de căutare, ca de ex Yahoo, Lycos, Bing, Ask Jeeves, chiar pe vremea când trebuia să cauţi succesiv cu mai multe era unul metacrawler care folosea cinci din ele şi făcea o sinteză.

Deci ce se mai poate face cu el. Mulţi au căutare pe blog. Asta se poate face manual, fără codul embeded acolo, cu o căutare de tip site. Pui termenul de căuare, după aia scrii cuvântul site: şi adresa site-ului.

Pentru cei care vor să vadă ce se mai poate face cu google, este o pagină care ne învaţă totul http://support.google.com/websearch/bin/answer.py?hl=en&answer=136861

Deci se pot face şi căutări de tip frază adică poţi să pui mai multe cuvinte în ghilimele şi să cauţi această combinaţie spre deosebire dacă pui mai multe cuvinte şi le găseşti oriunde în text. Şi aici vroiam să ajung. Am să caut site-ul dexonline.ro după o combinaţie frază - site.

Observăm ca la capătul fiecărei definiţii din dicţionar este specificat din ce altă limbă provină cuvântul, dacă.

De ex cele care provin din limba turcă în au în definiţie cuvântul (prescurtat, scris astfel) tc. Deci gupăm rezultatele astfel.

Cuvinte turceşti în limba română;

tc. site:dexonline.ro

Cu mici excepţii, am obţinut din site-ul dexonline.ro toate cuvintele care au în definiţie cuvântul prescurtat tc.

Cuvinte bulgăreşti în limba română:

”din bg.” site:dexonline.ro

Vă las pe voi cititorilor să încercaţi să descoperiţi restul. Succes!

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.