Thursday, March 1, 2018

Martie 2018

De când am venit în Statele Unite nu am mai auzit de cicloane și anticicloane. Sună nu știu cum, foarte furtunos, aproape catastrofal.

În SUA la meteo se folosește modelul jet-stream. Jet-stream-ul este un curent (de fapt doi în fiecare emisferă, dar noi vorbim de cel polar, deci cel mai aproape de pol) la mare înălțime, nu are legătură directă cu vânturile de la sol și are o viteză de sute de km pe oră. (Liniile aeriene îl folosesc câteodată pentru a câștiga viteză, când se suprapune sau e aproape de cursul lor). Jet-stream-ul are multe meandre, dar în general direcția de deplasare este vest»est. El nu are cauze termice sau meteorologice ci pur și simplu mecanice și se datorează diferenței de viteză a rotației pământului și aerului de deasupra polului (zero) și equator (1670 km/h) (Unele țări lansează rachete purtătoare de sateliți la equator, pentru a câștiga puțină viteză din viteza de rotație a Pământului) însă întreg modelul e complex iar direcția (meandrele) sunt influențate totuși de temperatură și presiune.

Din cauza legii lui Bernoulli în interiorul jet-stream-ului presiunea e mai scăzută ceea ce influențează scăderea presiunii și la sol iar sub jet stream apar de obicei precipitațiile.

Jet-stream-ul separă în general zone senine calde (la sud) de zone senine reci (la nord) zone în care care masele de aer de o presiune mai rdicată între meandre într-adevăr se rotesc însă incomplet, mai mult la periferie și mai puțin la interior, ceea ce a generat modelul ciclonului, care în funcție de direcție este ciclon (antiorar) sau anticiclon (orar), însă acest model este incomplet și învechit. Masele de aer care se rotesc contribuie la scăderea și/sau creșterea temperaturii în funcție de direcție și poziție față de jet-stream (pentru că jet-stream-ul se deplasează la o înălțime prea mare pentru a influența direct temperatura) dar nu sunt factorul decisiv din acest model.

Uneori pe hărți jet-stream-ul apare întrerupt, asta depinde de interpretarea fiecărei hărți a vitezei minime dincolo de care este considerat jet-stream.

Rotiți cu mouse-ul această hartă interactivă până vedeți vedea România în mijloc și așteptați.

Dacă se deplasează slider-ul din stânga sus se poate vedea că la data și ora curentă precipitațiile au scăzut sau încetat în schimb instalându-se un aer rece (polar) cu ceva vânturi în sud din direcția vest.

https://www.netweather.tv/charts-and-data/global-jetstream#2018/02/28/1800Z/jetstream/surface/level/overlay=jetstream/orthographic

În continuare voi face niște preziceri pe baza datelor de pe site-ul de mai sus care pare destul de precis până acum. Dacă poziția și meandrele jet-stream-ului vor fi așa cum arată site-ul, vremea rece se va menține în continuare foarte rece până cel puțin pe 11 martie.

Pe 2 va fi senin din nou și foarte rece. (Faceți clicuri pe primele imagini și mișcați roata mouse-ului pentru a vedea o animație).
Pe 4 la amiază vor începe din nou ninsori abundente, care se vor deplasa din sud-vest către nord-est. Vreme senină și foarte rece până pe 6 martie.

Pe 7 martie vor apărea din nou precipitații, mai întâi sub formă de ninsoare care se vor transforma în lapoviță și ploaie

Mai uscat și frig începând din după amiaza lui 7 martie.
Pe 8 dimineața va începe din nou să ningă.
Lapoviță și ninsoare în noapte 8-9 martie
Temperaturi mai aproape de normal pe 10. Posibilă ploaie și lapoviță dar în cantități mai mici. Încă cel puțin câteva zile de precipitații la temperaturi aproape de normal după care va începe o încălzire, dar după jumătatea lunii martie, cel mai probabil 20 martie.

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.