Friday, February 19, 2016

Referendum britanic

http://www.gandul.info/international/cea-mai-lunga-zi-a-ue-statutul-special-obtinut-de-marea-britanie-dupa-negocieri-maraton-la-bruxelles-drama-a-luat-sfarsit-15080450

"Clauza privind limitarea indemnizațiilor sociale ale angajaților străini va putea fi activată oricând în următorii șapte ani, dar unui singur individ i se va putea aplica cel mult patru ani, în mod gradual."

Rezultat al unei "negocieri" care să aducă satisfacție publicului britanic. Care se simte discriminat, în condițiile în care fiecare a participat timp de decenii la finanțarea prin taxe (contribuții la pensie) a sistemului social în fața noilor veniți. De aici se vede incapacitatea, inerentă și universală a publicului larg de a se gândi la consecințele lărgite, enorme, care pot merge de la pierderea suveranității până la desființarea națiunii pe termen lung, prin rămânerea în UE. Dar asta nu va fi simțit de cei care vor merge la referendum acum, un referendum care nu se va repeta (o declară chiar cei care îl organizează, normal, pentru a liniști publicul pentru totdeauna).

E bine? E rău?

Este clar de acum pentru oricine că UE este modelată pe SUA. Dar în timp ce SUA a pornit de la niște state independente, create de imigranții inițiali, majoritari britanici, vorbitori de engleză și tributari culturii britanice, la care s-au adăugat valuri de imigranți care însă nu au schimbat anumite elemente ca limba, legislația, cultura inițială, deci omogene cultural și lingvistic, Europa este străbătută de diferențe care au mii de ani vechime.

Deja este cunoscut că engleza este lingua franca în Uniunea Europeană. Dar la fel de cunoscut este că motorul economic este Germania și Franța.

Ce nu se cunoaște de fapt de public, și asta e o rușine, în condițiile în care se merge totuși la un referendum, este cine este motorul și scopul real din spatele creării acestei uniuni și din care trebuie să se hotărască, odată pentru totdeauna dacă vor face parte sau nu .

Eu personal cred că uniunea nu va dura, dar unii vor încerca să remodeleze, în interior, granițele statelor actuale, și acesta este singurul scop. Iar britanicii probabil nu se simt afectați de aceasta. Pentru o generație sau două.

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.