Sunday, February 28, 2016

Newton, Olivia, John

Ok mi-a dispărut de pe fb o postare destul de recentă, în jur de acu o săptămână așa că o voi scrie din nou aici, probabil nu chiar cuvânt cu cuvânt cum a fost fiindcă nu am altă copie. (din istoria browser-ului am aflat data și ora când am postat, adică februarie, 24 ora 10 pm PDT (ora locală), adică 8 dimineață, februarie, 25 ora României.

Deci începeam cu întrebarea, ce-ar fi dacă Newton nu ne-a spus chiar tot ce i-a trecut sau picat în cap atunci. Și ca exemplu, o instalație care s-ar părea că nu respectă legea conservării momentului. Bine LOL pe vremea lui nu existau compresoare sau freon.

Deci voi recurge la descriere fiindcă nu am la îndemână și nu am mai folosit demult vreun program ca AutoCAD sau ceva asemănător.

Un tub de diametrul mare în care putem punem freon sub formă de gaz și în parale o țeavă de retur mult mai subțire unde vom avea freon lichid, amândouă legate la cele două capete. Într-unul din punctele de legătură instalăm un compresor ca cel de la un frigider iar la celălalt o supapă care să permită destinderea freonului lichid, de asemena exact ca la un frigider cu compresor. Deci practic instalația copiază design-ul unui frigider, dar cu un tub în loc de radiator, cu un circuit închis de freon unde într-un sens freonul va circula sub formă de gaz iar în sens opus sub formă de lichid. Pentru scopul demonstrației de mai jos vom neglija însă efectele termice.

Calculăm dimensiunile tubului, țevii, supapa și compresorul în așa fel încât după umplerea țevii cu freon lichid și a tubului cu freon gazos și pornirea pompei să avem aproximativ aceeași masă de freon (volumul va fi mult diferit) în tub (gaz) și în țeavă (lichid) și o circulație continuă.

La destinderea freonului prin supapă în tub freonul va căpăta viteze apropiate de cele ale sunetului, iar la comprimare la celălalt capăt viteza freonului lichid prin țeavă va fi mult mai mică. Însă după cum am spus mai sus, masele vor fi egale sau apropiate.

Deci ce se întâmplă cu diferența de moment între freonul gazos și cel lichid, dacă masele sunt aproximativ egale dar vitezele sunt atât de diferite?

În mod similar dacă realizăm un circuit electronic format dintr-un tub și o baterie. Pe porțiunea cu conductor și baterie curentul electric circulă cu viteze foarte mici. Dar între electrozi, în vid circulația curentului se plasează în 10% și mai mult din viteza luminii. Pe lângă un efect similar cu cel descris mai sus mai avem și creșterea masei prezisă de teoria relativății (și un mijloc practic de a o testa).

Viteza electronilor în funcție de diferența de potențial într-un tub vidat:
http://www.vias.org/basicradio/basic_radio_02_03.html

Și în funcție de curent într-un conductor:
"Therefore in this wire the electrons are flowing at the rate of −0.0000028 m/s."
https://en.wikipedia.org/wiki/Drift_velocity#Numerical_example

Și sursa mea de inspirație pentru a afla toate acestea
https://www.google.com/search?q=caduceus&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwi2ioKf-prLAhVH02MKHftBCLIQ_AUIBygB&biw=1217&bih=625

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.