Thursday, February 9, 2017

De Descriptio Moldaviae

Acum îmi amintesc. Ca tot românul undeva prin liceu am încercat să citesc Descriptio Moldaviae. Și înainte de a căuta textul pe net mă blamam că de ce nu am citit-o până acum, aproape că mă înjuram în gând pentru asta fiindcă acolo trebuie să fie multe chestii care ar ajuta la rezolvarea problemelor noastre de azi. Și am căutat repede și am găsit textul integral pe Wikisource în latină. Ok. Latina s-a scos din școală am impresia că exact în anul când trebuia să încep eu s-o învăț într-a 6-a. 73? Așa că am încercat la mișto google translate dar nu am sperat să iasă ceva în română și fiindcă știam că google translate merge bine de exemplu din engleză în franceză, am încercat din latină întâi în italiană și a ieșit varză, apoi în franceză și a ieșit ceva mai bine iar în română chiar nica.

Când am început să citesc traducerea domnului Google din latină în franceză și am început să găsesc cuvinte latine netraduse (adiacentesquae sau ceva de genul - cum poate fi ceva "învecinat într-un fel anume") am renunțat și am căutat vreo traducere în română făcută de un uman. Și am găsit una dar de la 1800 toamna asta într-o română atât de obositoare încât m-a luat (iar) durerea de cap după jumătate de pagină. Și atunci mi-am amintit de ce nu am citit-o la timpul ei sau al meu. Pentru că e imposibil de citit în acea română. Dar în aventura mea de jumătate de oră am găsit o mențiune că la un moment dat a fost tradusă în englizește. Ok am zis engleza de la 1800 nu e mult diferită față de cea de acum și am căutat. Și ce credeți că am găsit. Pagina faimosului ICR din New York, ăia cu expoziția cu măgărușul cu zvastica. Și acolo este dați-vă seama, un întreg capitol în engleză. http://icr.ro/pagini/descriptio-moldaviae-description-of-moldavia/en Dar când am văzut pe site-ul lor crucea celtică pe alb negru și alte chestii alb-verzi, am zis că ia să mai caut. După primul search am găsit însă o abreviere a numelui prințului. DC. What the heck mi-am șoptit în barbă. Mai mult decât atât. Am început să mă întreb. Cante Mir. Ce-o fi aia totuși. Că de Canta cu Zino m-am lămurit mai deunăzi.

Ok. Am găsit un pdf în românește românește. Dar m-am lămurit repejor după primele două paragrafe unde apar două minciuni mari.

Nu pot să copy și paste așa că am să transcriu pur și simplu manual cu cele 70 cuvinte pe minut ale mele când sunt încălzit și am chef. Sursa, un site din Republica normal Moldova.

"Toată țara pe care o numim astăzi Moldova, precum și ținuturile învecinate dinspre asfințit, au fost stăpânite la început de sciți, care cuceriseră aproape 3 părți ale lumii, cu toate că, după obiceiul strămoșesc. ei nu aveau așezări statornice. Pe lângă feluritele numiri date de hoardele care s-au perindat pe cursul vremii, grecii i-au numit pe locuitorii acestor ținuturi când geți, când daci. Sub stăpânirea romanilor s-a statornicit numirea de daci. După ce acest popor pierdu pe regele Decebal, biruit de viteazul Nerva Traian și a fost parte nimicit, parte risipit încoace și încolo, întreaga țară, pe care o locuia a fost prefăcută în provincie romană, pământul fiind împărțit cetățenilor romani, după care s-a deosebit în trei părți: mărginașă, de mijloc și muntoasă."

Ok nu sunt numai două minciuni mari, sunt o serie de minciuni mari pe care voi încerca să le demontez. Nu înainte de a mă întreba dacă această Descriptio Moldaviae a existat vreodată fiindcă exemplarul original care este de fapt partea cea mai importantă a tezaurului românesc de la Moscova se află bineînțeles la Moscova, dacă există în realitate și nu este un fals în întregime.

Oricum mi-a cam pierit cheful să citesc mai departe. Dar să analizez măcar până aici.

Cum dreq un popor care nu avea așezări statornice a stăpânit la un moment dat 3 părți din lume. A bine poate așa cum Ginghis Han a stăpânit pentru câteva decenii o bună parte din Eurasia. Că s-au perindat mongolii, au cucerit niște localități în niște bătălii și au luat tributuri știu. Dar că s-au așezat ei vreodată în suta ani cât a existat imperiul mongol și au mongolizat acel imperiu, nu. Aceasta nu s-a întâmplat niciodată. Nu a rămas nici urmă de ei în afară de baștina lor natală și ceva din Coreea.

Iată și harta, neanimată a Sciției. Exact 100 de ani înainte de Cristos. Chiar acum m-am gândit la o fază. Deci conform Cantemir dacă grecii le spuneau la sciți când daci când romani după numele hoardelor care au trecut pe acolo, înseamnă că romanii i-au prins exact când se numeau daci nu?
După cum se poate vedea în harta de mai sus la 100 I.Hr. sciții ocupaseră mult mai puțin decât 3/4 din lume și de fapt nu ocupaseră nimic, erau o colecție de vorbitori de limbi care descindeau din PIE, proto-indoueropeana care nimeni nu o acceptă ca fiind 100% sanscrită după cum avem atâtea dovezi în româna de azi.

Ok iată și ultima idee de hartă din Wikipedia despre răspândirea indo-europenilor. Exact din buricul Euroasiei, nordul Mării Caspice de unde s-au tras multe chestii, ei s-au răspândit cam așa. Ce păcat că nu sunt puși măcar ipotetic anii sau perioadele. Știm totuși că după o teorie invazia ariană a Indiei a avut loc pe la 1500 Î.Cr. Cam în perioada când spun ei că vedele transmise oral până atunci au fost pentru prima data, cu mare rezistență din partea guru, scrise.

Ok conform ipotezei curente celții erau indo-europeni ceea ce eu mă îndoiesc dată absența mare a cuvintelor de etimologie sanscrită în franceză, nu însă și în engleză. În ultima fază a migrației Moldova este inclusă în Sciția exact în perioada ipoteticii invazii iraniene sau ariene în India adică 1500 I.Hr. Singura chestie este că prezența masivă a cuvintelor sanscrite în română și engleză și istoria limbii sanscrite în India contrazic total această teorie. Eu personal în lipsa altor cunonștințe nu știu cum s-a răspândit, de unde a pornit, dacă a fost o migrație sau o difuzie de-a lungul mileniilor, care au urmat epocii de piatră adică în timpul epocii bronzului și știu că persana (farsi) are și ea destulă sanscrită în ea la fel ca hindi. Și singurul loc unde se mai vorbește sanscrită natural adică e în... localități izolate din sudul Indiei.

După cum spuneam și cu alte ocazii Wikipedia este un loc de discuții și cel mai tare, adică cel care câștigă mai mult suport din partea cititorilor are ultima spusă. Dar departe încă să pună de acord diferite pagini și ipoteze fiindcă pasiunile și revendicările sunt fierbinți și înclinate.

"Scythia (/ˈsɪθiə/; Ancient Greek: Σκυθική, Skythikē) was a region of Central Eurasia in classical antiquity, occupied by the Eastern Iranian Scythians"

https://en.wikipedia.org/wiki/Scythia

Deci au coborât Indo-europenii din Sciția în Iran și s-au întors ca iranieni? Hm.

Cât despre geto-daci nu am de spus decât atât. जात दक्ष्. Neamul cel drept. Și mi-am amintit în sfârșit de ce am încercat să citesc Descriptio Moldaviae în română veche. Să văd dacă își găsește vreun loc pe acolo cuvântul acum, pentru care aș vrea să încerc o etimologie.


Câteva cuvinte și despre împăratul Traian, dacă tot a fost amintit de Cantemir în primul paragraf al DM. El nu știu cât de viteaz era în luptă dar a cheltuit milioane de dinari, pe vremea aceea un dinar era 4 grame de aur, deci sute de tone de aur ca să facă podul, să transporte și întreține vreo zece ani 200 de mii de soldați plătiți cu un dinar de 4 grame de aur pe zi deci peste un kg pe an și alte bunuri ca să-l înfrângă pe Decebal și să scoată din Dacia în schimb zeci de mii de tone de aur și să dea la Roma 123 de zile de serbări gratuite. Nu cred că s-a obosit să nimicească restul dacilor și să colonizeze Dacia așa cum spune Cantemir, ci a asigurat doar zona exploatărilor și a transportului la Dunăre timp de 165 de ani sau până când aurul s-a terminat. Normal datorită numeroaselor relații comerciale cu dacii și a romanizării zonei ocupate, destul de mare, au pătruns în limba dacă un număr de cuvinte latine, dar nu așa de multe cum se crede. Limba română de azi este în proporție de peste 50% dacă, latina are la bază tot PIE adică sanscrită. Deci multe cuvinte erau comune. Iar romanii au luat din Dacia numai aurul de la suprafață sau ce au putut ei mineri cu metodele de atunci.

De ce nu știm mai multe despre ei ci numai ce a rămas în câteva surse grecești sau romane disparate. Distrugerea arhivelor și distrugerea dovezilor arheologice.

Decabal înaintea morții îndemnat de un roman să trăiască

http://www.ancient-origins.net/sites/default/files/styles/large/public/suicide-of-the-Dacian-King-Decebal.jpg?itok=YqgrBlh-

http://georgesblogforfriends.blogspot.com/2016/08/statui-de-daci.html

Comiți (clasa inferioară) pe columna lui Traian

Între timp am găsit și etimologie pentru acum. Nu a fost greu și nu are rost să vorbesc despre enormitatea din DEX. Aia nu e știință, aia e mișto.

http://spokensanskrit.de/index.php?tinput=akSama&direction=SE&script=HK&link=yes&beginning=

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.