Friday, November 23, 2018

Octavian Goga, Petru Groza, aceeași persoană?

Născuți la 3 ani diferență, 1881 și 1883, amândoi au absolvit Universitatea „Eötvös Loránd” din Budapesta, deci vorbeau perfect limba maghiară. Amândoi politicieni, deși Goga ne este mai cunoscut ca poet, Groza a fost comunist iar Goga nazist. Groza începând din 1928 a lipsit 5 ani din scena politică exact când a fost Goga mai activ, iar acesta a murit în 1938, când a început cariera lui Groza ca și comunist.

Goga a luat cetățenia română la 250 mii sau o treime din evrei.

Groza a lichidat Partidul Național Țărănesc și toate celelalte formațiuni politice după 1947 în afară de Partidul Comunist Român și cel Național Maghiar.

În majoritatea fotografiilor de pe net Goga apare cu ochi mari larg deschiși  și capul înclinat înainte ceea ce-i micșorează bărbia iar Groza îi ține strâns cu bărbia ridicată și mai aproape de cameră. Am putut vedea în zilele și lunile care au trecut cât de bine colaborează celebritățile cu fotografii, atunci când e vorba de dedublări.

În rest scrisul pare identic, deși Groza face G-ul altfel. În mod ironic, P-ul de la Petru seamănă mai mult cu un O iar combinația G și r de la Groza simulează G-ul de la Goga.


Pe net am găsit doar o poză de rezoluție scăzută cu linia profilului lui Groza și una ceva mai bună a lui Goga

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.