Tuesday, November 24, 2020

Conjuncție Jupiter-Saturn 2020

Nu se recomandă pe telefon. Dacă faceți click pe oricare din imaginile de mai  jos, apoi F11 și mișcați roata mouse-ului, veți avea o animație a mișcării planetelor în jurul datei de 21 decembrie, când se produce conjuncția (alinierea), alte informații din capturi de ecran cu ajutorul programului (aplicației) de planetariu virtual numită Stellarium. O aliniere producă la solstițiu poate părea ciudată celor care nu urmăresc constant aceste fenomene. Este o coincidență rară dar nimic mai mult.

Stellarium este un program (aplicație) gratuită de tip open source relativ ușor de folosit (pentru o folosire minimă, o oră de training sau câteva ore de explorare de unul singur) care a fost dezvoltat inițial de un inginer și programator francez acum în vârstă de 40 ani, Fabien Chéreau. O idee simplă, fiind o colecție de funcții (elipse) dependente de timp în diferite sisteme de referință, pentru fiecare planetă (stea, lună) pornind de la o bază de date de peste 400 mii de stele și planete. Deși nu ține cont de gravitație altfel decât aceasta fiind inclusă în funcțiile respective, este remarcabil de precis, putând face preziceri și reconstituiri pe mii de ani înainte și după.

Una din cele mai frumoase realizări IT care funcționează începând din 2001 pe sisteme de operare grafice interactive furnizate de Windows și Linux. Pentru cei care nu sunt deciși să-l instaleze, am făcut mai multe capturi de ecran (screenshots) mai întâi dintr-un punct de vedere pe o axă perpendiculară pe planul planetar (care conține orbitele eliptice ale planetelor) iar apoi de pe Pământ, mai precis București, în jurul datei de 20 decembrie, când se prezice o conjuncție (aliniere) Jupiter cu Saturn. Acest tip de alinieri se produc aproximativ la fiecare 20 de ani, totuși multe din ele nu sunt vizibile fiindcă se poziționează de partea opusă a Soarelui (ultimele două imagini). Dacă faceți clic pe oricare din imagini și mișcați roata mouse-ului puteți obține un fel de animație interactivă arătând deplasarea planetelor în conjuncție în jurul datei respective. Jupiter se vede ca un ghem fiindcă sunt arătate orbitele sateliților (lunilor) sale. Această conjuncție este descrisă de media ca fiind prima cea mai apropiată după 800 de ani, e vorba de o variație a apropierii orbitelor celor două mari planete, de ordinul a câteva procente din cauză că orbitele nu sunt cercuri ci ușor eliptice.

Stelele sunt obiecte cerești aproximativ la fel de luminoase dar mult mai mari (de fapt sunt toate niște sori de diferite tipuri) și mult mai îndepărtate decât planetele și apar fixe pe cer (în afară de rotația zilnică aparentă în jurul Pâmântului) în timp ce planetele se deplasează tot timpul față de stele, deplasare ce poate fi prezisă prin funcții matematice simple. De fapt numele de planetă (care a dat numele planului din geometrie) vine de la grecescul planetes care înseamnă rătăcitor. Da, Eminescu a luat numele luceafărului său de la o lună a planetei Saturn. Selene Dione... Chris Rea...

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.