Guvernul Bolojan însă s-a mutat cu totul în Parlament, angajându-și răspunderea pe această lege. Pentru cine nu știe. Angajarea răspunderii, Articolul 114 din Constituție. Vii tu Guvern în Parlament cu o lege și spui. Dacă nu trece legea asta aici și acum în minutul ăsta noi ne facem bagajele și plecăm.
Practic, e un șantaj asupra propriei coaliții. Dacă pică legea, pică și Guvernul dar Guvernul nu are cum să pice fiindcă are o majoritate. Deci majoritatea este forțată să adopte legea dacă nu are chef să moșească alt guvern. Cred că e mai nașpa și decât o Ordonanță de Urgență, deși e cam tot pe acolo.
Adoptarea unei legi prin angajarea răspunderii se face într-un minut. Unde sunt dezbaterile, unde sunt avizele comisiilor și mai ales, unde este promulgarea? Chiar într-o procedură de urgență, există săptămâni de dezbateri și avizări iar la sfârșit Președintele promulgă legea.
În cazul adoptării unei legi prin angajarea răspunderii, promulgarea pare lipsită de sens fiindcă Președintele nu poate să demită Guvernul nesemnând această lege. O altă mică contradicție constituțională, pe lângă cea a inutilității dezbaterilor DUPĂ ce o ordonanță întră în vigoare.
Și încă una. A treia. Conform Constituției, Președintele are dreptul să nu semneze (promulge) legea și să o trimită înapoi în Parlament o singură dată. Deci Parlamentul "o re-examinează", i-o trimite iar înapoi și trebuie să o semneze. Mai are deci promulgarea vreun sens?
Un răspuns la o întrebare google aduce și mai multe argumente contra adoptării acestei legi prin angajarea răspunderii (în afara faptului că ea contrazice Legea Bugetului, diminuând cheltuielile și/sau sau mărind veniturile bugetare.
Bineînțeles că google IA a schimbat imediat răspunsul la această întrebare, de aceea l-am memorat (în clipboard) și o captură ecran și îl reproduc aici. Mai este cineva ca mine în afară de primul răspuns al google IA care crede că adoptarea acestei legi controversate prin asumarea răspunderii este un abuz (de drept mă rog)?
"În unele cazuri, angajarea răspunderii poate fi interpretată ca un abuz de drept, mai ales dacă Guvernul folosește această procedură pentru a adopta legi controversate sau pentru a evita dezbaterile parlamentare normale, conform unor experți."


6:55 Greva din 2023.
8:57 Bolojan ne aruncă în brațele AUR la fel cum George Simion ne-a aruncat în brațele lui Nicușor Dan iar PSD a intrat definitiv în contemplație.
9:10 În România în 2023 erau 240 mii de profesori, iar în 2024 201 mii? Conform Anexei 3 la Legea Bugetului pe 2025, Ministerul Educației are alocată o sumă de 64 miliarde lei care a fost folosită la calcularea deficitului prin adunarea cu sumele la toate ministerele. (Total cheltuieli din foaia de calcul).
Dacă înmulțim numărul de 201 mii de profesori cu 12 luni și salariul mediu pe economie de 8350 lei găsim suma de... 20 miliarde lei. Deci încă o dată, domnilor, ce se întâmplă cu restul de 40 miliarde alocate din Buget la Ministerul Educației?
No comments:
Post a Comment
Friendly comments welcome
Note: Only a member of this blog may post a comment.