Tuesday, April 20, 2021

Cloaca Maxima

La căsuța cu capace, vara nu-i ca iarna.

De data asta la propriu. (Acest nume este de multe ori folosit în mod greșit cu referință la ceata politicienilor, care de fapt formează un tsunami de minciuni căruia nimic, dar nimic nu-i poate face față).

O avem de-a gata. O ignorăm. Nu ne interesează. Pășim sau conducem zilnic non-șalanți peste capacele de canale, eventual înjurând estetica precară, zgomotul (bufnitura) sau uneori chiar mirosul. (Când am fost ultima dată în București, adică acum vreo 30 de ani, și mai înainte, am simțit acel miros și în metrou).

Guvernanții au grijă fiindcă și ei trăiesc pe aici nu-i așa. Cel puțin part time. Cel puțin un pic.

Nu cu mult timp în urmă am postat despre oamenii canalelor. Ei există. Sunt o realitate. O realitate mult mai aproape de noi decât credem. Pentru că toți suntem într-o anumită măsură oamenii canalelor.

Să explic.

Memoria pământului și arta de a o dezveli, arheologia, ne arată că în Mesopotamia stratele arheologice erau de fapt stratele de gunoaie care umpleau străzile. Neavând nici un serviciu, de fapt, probabil nu exista nici un serviciu sau o primărie, în sensul de azi, gunoaiele se adunau pur și simplu pe străzile primelor ur_be cunoscute oamenilor. Cu timpul, ei nu aveau altceva de făcut decât să se mute cu un etaj mai sus. Adică să construiască alte case peste case. Foarte posibil casele de sub ei erau ocupate de cei mai puțin norocoși sau avuți.
Romanii au fost mai inteligenți. Ei și-au construit unul din primele sisteme de canalizare din lume numit chiar așa. Cloaca Maxima. Asta le-a permis să stea la parter tot timpul, să-și tragă Colosseum, să invadeze pe oricine au dorit și să umple Roma cu statui de daci.

La noi, right now. De la fiecare bloc pleacă țevi care se adună în țevi mai groase care mă rog până la urmă se varsă undeva sau ajung la stații de epurare, unde mai nou se folosesc bacterii care schimbă chestia în altceva, dacă nu s-a schimbat între timp în lunga și lenta ei călătoria ei de sub marile orașe consumând oxigenul și în general făcând schimb de gaze cu suprafața.

Dar până sub bloc. Există țevi verticale de câțiva inch care traversează băile oricui de sus până jos prin care circulă ceva care dacă vezi, vrei să tragi apa. Adevărul e că acel ceva nu dispare în acele găuri negre din pereți, ci doar se mută ceva mai jos, după care începe să se descompună, pe măsură ce călătorește pe sub străzi și să degaje un gaz care conține unele din cele mai nașpa bacterii care există pe planetă. Căruia americanii i-au găsit chiar un nume. Sewer gas. Gaz de canal, ca să spun așa.

Fiecare coloană de câțiva inch grosime din pereții din băi merge mai sus de ultimul apartament și se deschide deasupra blocului, undeva în atmosferă. Este o idee bună, fiindcă dacă ai undeva o scurgere, gazul este foarte mult diluat. Invers, apa de pe blog se scurge pe acolo când plouă și mai spală. În funcție de cum bate vântul, temperatură, etc, uneori poți fi destul de norocos să simți acel miros, mai ales dacă ești la ultimul etaj. Eu îl știu din vremea când mă chinuiam cu antene pentru ruși.

Cum poți avea scurgeri fără să știi. Când tragi apa, ea se duce în jos, dar pentru asta racordarea nu trebuie să fie perfect etanșă, ci doar etanșă în sensul în care apa curge în jos fără presiune. Racordarile pot fi deci de tip pâlnie. Țeava de sus intră în țeava de jos, apa curge în jos, prin gravitație, fără presiune. Dar gazele de canal pot scăpa printr-o asemenea racordare ne-etanșată perfect mai ales când trece apa, cu o undă de șoc și disclocând un volum egal de bio-gaz. Și cui i-ar păsa dacă ceva chiar lichid vâscos ar ieși puțin din pâlnie și s-ar prelinge pe acea coloană. Nu se vede oricum.

Este o moarte lentă. Te îmbolnăvești de tot felul de boli, mergi la doctori, dai șpagă.

Se știe. La facultățile de construcție nu mergeau decât cei care știau că nu intră în altă parte. Nu știu cum sunt gândite, făcute aceste sisteme de eliminare din apartamente, dar sunt sigur că nu respectă codul feng shui, ceva care era inclus în codul clădirilor din China antică iar ninja știu să folosească împotriva dușmanilor de mii de ani.

Oare să fie o coincidență faptul că prima mea postare de blog se numea Emanație, și conținea printre altele o trimitere la o teorie care spunea că romanii au dispărut mă rog le-a căzut imperiul din cauza țevilor de plumb, sau un răget din subconștient?

Posibile soluții:

Să se inspecteze și să se etanșeze sistemul la fiecare bloc. Să fie emisie certificate sanitare pentru fiecare scară și apartament, inclusiv ghenele. Pungile cu gunoi să fie obligatoriu sigilate.

Să se aloce o cantitate de apă suplimentară care să fie folosită la spălarea (diluarea) sistemului. La fiecare bloc sau scară să fie instalate supape automate care să completeze cantitatea de apă deversată atunci când este sub o anumită limită (ploaia se ia în calcul), în fiecare zi.

Să se controleze tipul de bacterii prezente în sistem prin adăugarea de bacterii ca cele folosite la stațiile de epurare sau prin alte metode specifice.

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.