Monday, December 18, 2017

Despre Pacepa

14 decembrie 2011. 546 de postări de blog. Exact când am ajuns la concluzia că trebuia să scriu mai mult aici decât pe media socială. Pe media socială tentația e mare. Vezi ceva, scrii imediat, fără multe pretenții. Am multe mii de postări atât pe fb cât și pe g+. Problema mare e că nu le pot accesa pe ani, luni, nu are fiecare un titlu, nu au etichete și căutările sunt foarte dificile.

De aceea mi-e greu să spun de exemplu dacă "Patrichi" a murit nu mult după ce am scris că seamănă mult cu Pacepa.

La 4 decembrie 2014 am scos prima listă cu posibile asemănări între actori și politicieni. Pe atunci nu aveam nici o idee unde am să ajung cu aceste liste. Între timp am câștigat multă experiență în a compara fețe și găsi asemănări. Din ce în ce mai multe fotografii puse pe net de diverși au ajutat.

Sunt foarte puține poze cu Pacepa și e greu de dovedit dincolo de orice dubiu. Cel mult probabilități. Dar e o ipoteză care ar trebui luată tot mai mult în calcul la fel cum ne aplecăm urechile la toate tâmpeniile spuse la televizor și în media (principală sau socială).




Cu posibilitățile foarte limitate de tehnoredactare ale lui blogger, oferit gratuit de google nu pot să aranjez pozele mai bine decât atât. Cei care prives la aceste poze trebuie să țină cont și de faptul că urechile și nasul cresc la bătrânețe.

Se spune că o poză e o mie de cuvinte, iată aici o altă fotografia extraordinar de interesantă, cea a lui Károly Kirally, un demnitar comunist de origine maghiară, care a ocupat mai multe funcții în statul român comunist. În vara lui 72 el era într-o mașină cu Maurer când au avut un accident. Ceaușescu a a venit imediat însă Maurer a vrut să rămână să fie tratat la Târgu Mureș unde se pare că a avut 13 operații. La 2 ani după, în 74, Maurer s-a retras din funcții pe motiv medical, cam în același timp cu moartea lui Bodnăraș în 1976. Maurer a fost un atlet (mergea 10 km pe zi pe jos în parc) și putea să bea un litru de coniac și a trăit până după 1990. Se poate vedea în această fotografie din 2015 că el la 85 de ani arăta foarte bine pentru un tip care a fost torturat, după cum spune Pacepa în cartea sa Orizonturi Roșii.

Exista la Fabrica de Mobilă din Câmpulung un tip în acea perioadă și mult mai înainte, șef la atelierul mecanic, Chiraș, care semăna foarte mult cu Károly Király. Károly Király printre altele a fost și directorul Combinatului de Mobilă din Târgu Mureș. În 89 a stat de vorbă cu Gorbaciov în timpul vizitei sale în România. În 90 a fost vicepreședinte CPUN.

În spatele Fabricii de Mobilă și lângă Fabrica de Conserve Lactate sau Lapte Praf cum i se mai spunea în Câmpulung, care erau pe partea cealaltă a străzii 7 Noiembre, acum Calea Trasnilvaniei, era un mic aeroport iar la ora 6, 2 și 10 seara sirena de schimb de acolo făcea atât de mult zgomot pentru minute în șir încât un avion care ar fi zburat printre munți prin valea râulului Moldova ar fi putut ateriza sau decola fără să fie observat.

Bodnăraș la rândul lui avea un frate și o vilă în Câmpulung, și chiar niște rude sărace, cu care m-am împrietenit în timpul școlii. La Școala Generală Nr.1 din Câmpulung. Dar pe strada unde locuiam, la numărul 235, peste drum de fabrica de mobilă aveam un vecin, scund, care arăta sărac și lucra undeva, poate la mină și venea rar pe acasă care semăna cu el.

În clasele VII-VIII când ne-am mutat în clădirea nouă a școlii, vizavi de Filatură, un km mai la est, am avut o profesoară de matematică și dirigintă care semăna mult cu... Elisabeth Taylor. Directorul școlii însuși semăna cu un și regizor actor austriac, care a jucat în filmul Sissy (despre ultimul împărat al Austriei). Învățătoarea din I - IV semăna mult cu Claudia Cardinale. Eilsabeth Taylor în perioada aceea era în Italia și a făcut un film care poate concura la titlul cel mai prost din lume. La școală era tot timpul cu o carte în față și citea de acolo.

Singurul român de care știu sigur că e fluent în engleză e Tismăneanu. Am văzut video-uri cu el la conferințe. Deși vorbește cu accent serios, vorbește engleza corect cu doar mici schimbări de topică specific românească pe ici pe colo. Probabil și fiindcă e profesor de politologie de atâția ani și le vorbește studenților. Eu după 6 ani de blogărit în engleză mă întorc acum la primele postări și le corectez, datorită experienței acumulate. Dar acum e internetul, spellcheck, dicționare online care te ajută foarte mult, etc.

Mă miră însă foarte mult cartea Orizonturi Roșii a lui Pacepa. Un om care a stat numai în România, poate a participat la conversații cu lideri mondiali și omologi. În 87, la zece ani după ce a "fugit". Posibil. Dar cu scrisul e mai greu. Trebuie să știi engleza serios, gramatică, topică, cuvintele se scriu altfel decât se pronunță. Sunt convins că l-a ajutat cineva. Știu că la cartea Dezinformare (Disinformation) l-a avut coautor pe Ronald Rychlak, un profesor de științe juridice (law school teacher) care este a scris și o carte despre dreptul jocurilor de noroc (gaming law) și în general despre cazinouri. De asemenea Rychlak a comentat mult despre cartea lui Pacepa și îl cunoaște. Ieri mă gândeam să încerc să-l contactez.


https://ro.wikipedia.org/wiki/K%C3%A1roly_Kir%C3%A1ly

https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Gheorghe_Maurer

https://ro.wikipedia.org/wiki/Emil_Bodn%C4%83ra%C8%99

http://georgesblogforfriends.blogspot.com/2012/07/c-i-s-v.html

https://www.google.com/search?q=Ronald+J.+Rychlak+pacepa

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.