Saturday, December 23, 2017

Turnul din Baia Mare

Pur și simplu nu mă pot concentra din cauza vecinului de sus și a altor vecini care fac zgomote cu mașini fără țeavă de eșapament în parcare. De câte ori îmi vine o idee să scriu ceva se aude un zgomot.

Însă acum chiar acum am șters din greșeală, din aceleași motive, o postare importantă de g+.  De aceea voi încerca să o refac pe blog fiindcă aici e mult mai greu să o șterg.

În 95 au construit un turn în Baia Mare înalt de 350 de metri. O firmă Phoenix (numele amintește de pasărea Phoenix, care odată la 500 de ani se ridică din propria cenușă, foarte interesant). Mai înalt decât turnul Eiffel, a treia clădire ca înălțime din Europa, Baia Mare fiind în nordul României, la granița cu Ucraina.

Pentru ce a fost construit turnul. Pentru prelucrarea minereului de cupru din zonă, dar chiar în localitate?

Pagina în engleză a aceluiași subiect spune chestiile puțin diferit
"sulfurous copper ores" nu poate să însemne decât un singur lucru. Extragerea dintr-un minereu bogat în cupru care însă conține și sulf. Unul din rezultate este bioxidul de sulf care când se combină cu apa (din ploaie) dă imediat acid sulfuric.
Ce cantități de sulf se elimină în atmosferă? Păi ceva comparabil cu cât cupru se scoate. Scoți o tonă de cupru, elimini o tonă de sulf sau așa ceva. Comparabil. Uitați-vă la reacția pomenită mai sus în procesul de roasting.

2 CuFeS
2 + 3 O2 → 2 FeO + 2 CuS + 2 SO2

"acid rain" cum scrie în pagina în engleză, înseamnă de fapt acid sulfuric. Cât de mult acid sulfuric? Păi cam cât cupru scoți din furnal. Turnul are 9 metri diametru la vârf, deci ceva sulf a trecut pe acolo.

Cât de mult?
40 mii de tone. Împărțit la 365... 109 tone pe zi!

Acel sulf nu se pierde, nu se câștigă ci îl regăsiți dvs prin pădurile, casele și în oamenii de pe o rază nu știu, o sută două trei de km?

Bine mai vedem o chestie aici pe care n-am știut-o sau ignorat-o. Numai acel combinat producea 12 tone de aur pe an. Pe vremea lui Horia Simu sau în 2007 producea 70000 tone de cupru, deci prin regula de trei simplă, 20 de tone de aur pe an. Rezerva de aur a României este de 100 de tone fiindcă domnul Isărescu e superstițios.
https://www.google.com/search?q=isarescu%2Fguvernator-bnr%2Fromania-reia-negocierile-pentru-recuperarea-tezaurului-din-rusia

"Blestemul ce ne-apasă" este aurul.

Dar asta nu-i tot. Minereurile normal așa cu a fost făcută Terra nu sunt pure ci conțin o mie de alți compuși, pe lângă cei arătați în reacție. Odată cu fumul în atmosferă zboară și aerosoli în mare parte minerali metalici. Ca să zboare trebuie să fie foarte ușori deci mici, de ordinul nanometrilor. Particule din câteva molecule în particule care sunt antrenate de gazele fierbinți și ies pe coș. Care sunt mult mai mici decât celulele. Când intră într-o celulă și celula ajunge să se dividă, rup cromozomii iar celulele noi ori mor (de cele mai multe ori) ori devin mutante. Odată făcută treaba într-o celulă ei migrează în alta și alta, adică se reciclează, creând în cel mai bun caz inflamație și în cel mai prost, cancer. Nici un filtru nu poate filtra aerosoli nanometrici într-un asemena coș de 9 metri diametru la vârf.

Coșmarul sau dezastrul ecologic însă nu s-a oprit odată cu oprirea combinatului și a folosirii turnului. Fum s-a depus pe partea superioară a turnului înăuntru și afară și acești aerosoli, care pot fi de ordinul, nu știu, 10 la 16 într-un mm cub de funingine vor fi spălați de vânt nu știu, o sută de ani de acum încolo. Nu mă pot abține aici să nu văd și coincidența între data de deschidere a fabricii inițiale de acid sulfuric în 1907 "La început a fost o fabrică de acid sulfuric, construită de doi oameni de afaceri Oscar si Artur Weiser. Se tot dezvoltă, iar în 1925 devine combinat" și fenomenul Tunguska care a avut loc în 1908.

Apropo de Turnul Eiffel și poluare. (Pentru a reveni la postare după ce vizitați un site dintr-un link folosiți butonul săgeată înapoi din stânga sus în browser sau deschideți link-ul în alt tab apăsând pe roata mouse-ului după care selectați tabul sus în browser cu mouse-ul).

https://www.google.com/search?q=How+much+paint+is+needed+to+paint+the+Eiffel+Tower

60 de tone de vopsea la 7 ani ca să-l țină ca nou. Nimeni nu se întreabă însă unde se duc 10 tone de vopsea pe an. "Blowing in the wind", cum ar spune Dylan.

Din ce-i făcută acea vopsea. De obicei vopselele sunt făcute dintr-un liant, care în trecut a fost ulei de in sau alte uleiuri, crecă la facerea turnului, iar acum polimeri, iar partea pigmentoasă ca să țină 7 ani depinde de culoare, de obicei din oxizi metalici ca de exemplu titan, fier, crom, etc.. Tot așa în suspensie și deci nanometrici. Ia uitați dvs. ce culori frumoase au oxizii metalici! https://www.google.com/search?q=what+is+paint+made+of

2 comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.