Friday, March 8, 2019

Rețete simple românești

LOL ce-a ieșit... Am încercat să copy/paste o întreagă postare de fb cu tot cu comentarii ca să editez mai ușor fiindcă am promis că voi face o postare de blog din acele rețete în schimb mi-a ieșit ceva complet neașteptat. Ha ha ha. Da bine html-ul rezultat e prea complicat (pentru mine) ca să măresc puțin caracterele. Pentru a mări (zoom in) totul se poate apăsa simultan CTRL+. Oricum. Dacă vreți să vedeți originalul, apăsați pe 23 februarie mai jos!
George Ion
Ok au apărut deja pe site-uri rețete la un tip de pâine la tigaie (turte cum le spuneam noi la țară). Este cel mai simplu lucru din lume, dar am ajuns la el după ani de făcut pâine. Pentru două turte la tigaie, rețeta de mai jos cu 4 ingrediente. (Proporție apă/făină 1/1 în greutate, 1/3 în volum).
Trei căni (americane, 240 ml) de făină din care una poate fi integrală (Aproximativ 1/4 de kg, 1000 calorii).
Două lingurițe de drojdie uscată (sau una cu vârf proaspătă, dacă ai). (Drojdia uscată diferă foarte mult în funcție de brand, mod de păstrare, etc. Dacă nu știi ce ai poți să încerci cu o cantitate mică de făină).
Jumătate de linguriță de sare.
O cană de apă călduță tot de 240 ml. Dacă iese aluatul prea tare se mai adaugă 10-20 ml de apă.
Pentru ușurință și căștig de timp fiecare după o primă experimentare trebuie să-și găsească niște recipiente pentru măsură exactă fiindcă dacă aceste cantități sunt respectate, frământatul și tot procesul creării aluatului se pot încadra în 5-10 minute. Dacă nu, trebuie adăugat sau apă sau făină și timpul se pierde.
Se dă drumul la cuptor pentru 5 minute pentru a asigura creșterea rapidă a aluatului când este gata.
Se amestecă tipurile de făină cu drojdie și sare într-un bol (castron) nu prea mare, prin ridicare cu o linguriță. Se adaugă apa la temperatura corpului. Se continuă ridicarea amestecului până când devine bun de frământat după care cu aceeași linguriță se apasă cu un deget în linguriță de sus în jos. Nu este necesară murdărirea prea mult a mâinilor. Când aluatul nu mai este pe alocuri lipicios se poate da cu puțină făină și frământa un minut și cu mâna, pe o tavă.
Se pune bolul cu aluatul pe suprafața aragazului, se acoperă cu o folie și se lasă să crească. (eu în general acopăr sau învelesc orice pun în frigider în folie, obicei care l-am căpătat în Lake Oswego unde am avut un frigider de 30 de ani, împuțit și unde totul era împuțit).
În 15 minute timp în care poți citi știrile pe site-uri se revine, se frământă din nou aluatul pe o tavă cu puțină făină ca să nu se lipească de mâini timp de 2-3 minute după care se taie în două, se rulează cu un obiect cilindric și se așează turtele în două tigăi unse cu ulei care de asemenea au fost ținute pe aragazul ușor încălzit. Se pun capace și se mai lasă 15 minute să crească.
Se pun tigăile cu tot cu capace pe ochiuri la foc mediu și se lasă aproximativ 8 minute pe o parte și 3 pe cealaltă (din nou, prima dată trebuie urmărit să nu se ardă, diferă în funcție de aragaz, tigăi, etc..) Se pot servi cu unt și miere, stil american.
Aluatul pentru turte se poate tăia încă o dată în două sau îndoi ca pe un calzone și turtele se pot umple cu brânză, înainte de a se pune în tigăi să crească, etc..
Am citit rețeta de mai jos. Mixer, aluat foarte moale, iaurt, cred că ia mai mult timp și oricum e altceva.


Like
CommentShare
Comments


  • George Ion Este ora unu noaptea, citeam știrile și am văzut rețeta aceea, mi s-a părut ciudată coincidența, în timp ce scriam aici apartamentul a început să se umple de miros de fum ciudat, probabil ca pedeapsă pentru ce am scris despre Lake Oswego. Știu din experiență dacă merg afară și calc pe tunelurile de cârtiță care înmoaie gazonul din spate fumul dispare. Logic pare a fi că fumul vine pe acele tuneluri pompat de undeva din vecini.

    Ultima dată am fost aproximativ în urmă cu 20 de ore.

  • George Ion Timpul se poate scurta cred la aprox jumătate dacă se pune aluatul în tigăi după prima frământare. Nu am încercat.

  • cling wrap - Google Search
    GOOGLE.COM
    cling wrap - Google Search
    cling wrap - Google Search

  • George Ion Da, a ieșit cu aluat frământat numai o dată. După ce se frământă se pune în tigaie și se lasă să crească. 5-10 minute aluatul, 15-20 minute crescutul, 10=7+3 minute coptul. 30-40 minute dar timpul efectiv de lucru este doar aluatul, adică 5-10 minute.

    (După primele încercări se notează poziția robinetului de ochi la aragaz)

    Image may contain: food

  • George Ion Trucuri la mămăligă. Folosiți cantități măsurate care se stabilesc după încercări. Făina se adaugă peste apa clocotită în timp ce se amestecă după care se dă la foc mic și se pune capac. Se amestecă la câte 5 minute timp de 30 de minute (la făină tip polenta, la făină grișată durează mai puțin). Dacă se prinde de fund, se dă întotdeauna deoparte și se amestecă pentru a minimiza (reduce) crusta.

  • George Ion Trucuri la orez. Se folosește apă și orez în raport 3/1 în volum (trei părți apă, una orez). Se dă în clocot, se adaugă orezul și se dă la foc foarte mic unde abia mai fierbe. Se pune capacul puțin descoperit (un cm spațiu într-o parte) și se aşteaptă 1-2 minute să se "stabilizeze" după care se setează timer-ul la 20 minute pentru orez normal și 40 minute pentru orez nedecorticat timp în care nu necesită mare supraveghere (nu se mai amestecă). Nu se sărează pentru a se adăuga în el sos de soia care este foarte sărat.

  • George Ion Ovăz (hot cereal). Ovăz spart ne-instant (steel-cut oats) cu apă în proporție de 1/4 în volum. Se prepară similar cu orezul dar se fierbe jumătate de oră timp în care se amestecă de 2-3 ori. Se completează la sfârșit cu bucăți de mere, banane, stafide, prune uscate, etc..

  • George Ion Pulpe de pui la cuptor cu multe condimente.

    Puii de magazin sunt cam... Miros adică. O metodă de a scoate mirosul din ei este condimentarea cu multe condimente. După ce se spală într-un castron în mai multe ape (reci, nu cu mâna fiindcă apa e rece ci 
    cu o lingură amestecând de jos în sus) se scurg bine timp de 5 minute după care se adaugă puțin ulei de măsline și se amestecă cu o lingură de jos în sus.

    Separat într-un bol de supă se mixează condimentele dumneavoastră favorite, cam o lingură din fiecare sau cum vă place. Boia de ardei dulce, curry, piper, cimbru, oregano, dafin măcinat (pisat), ghimbir, coajă de lămâie rasă, ce mai doriți. (Zeama de lămâie sau puțin oțet de mere se poate turna peste pulpe odată cu uleiul de măsline). Se toarnă acest amestec uscat peste pulpe și se amestecă în mod continuu cu lingura (de jos în sus).

    Se acoperă cu o folie și se lasă la frigider până la 24 de ore.

    Se așează într-o tavă de sticlă și se pun la cuptor la foc mediu timp de o oră și ceva (zece minute peste o oră poate). Cu folie de aluminiu deasupra de la început durează mai mult pentru că se încălzesc mai greu și prea zemoși.

  • George Ion Meatloaf (bucătăria americană). (Foarte ușor de preparat, mult mai ușor ca piftelele)

    Un kg carne de vită tocată (sub 10% grăsime, hrănită la pășune).

    O ceapă roșie.
    O roșie.
    Jumătate de ardei.
    Două bețe de țelină.
    2 linguri ovăz spart, griș sau făină.
    Un ou.
    O conservă mică de sos de tomate (nu spun bulion că aia în engleză înseamnă...)
    (Rețeta originală este cu ketchup dar probabil nu va fi mult pe gustul dvs..)
    Muștar, 15 gr sare (o lingură nu foarte cu vârf) piper, condimentele favorite.

    Se toacă toate legumele, de data asta robotul e binevenit dar dacă s-a stricat (ca la mine), la mână, și se amestecă cu carnea și oul timp de cinci minute pentru o bună omogenizare.

    Se așează într-o tavă de sticlă suficient de mare pentru a fi sub marginea tăvii și se nivelează.

    Cel mai important truc la acest tip de fel de mâncare este sosul de roșii sau ketchup-ul care se pune deasupra. 200 gr de sos de roșii amestecat cu puțin muștar pentru a acoperi complet carnea. Acesta va intra parțial în carne dându-i gustul specific iar restul se va arde deasupra protejând carnea (normal se poate desprinde ușor la sfârșit).

    2 ore fără 10 minute la foc mediu fără folie de aluminiu. Carnea se va retrage spre centrul tăvii lăsând cam 1 cm spațiu de jur împrejur, iar grăsimea va fi la jumătatea nivelului cărnii (care se va retrage în carne în timp ce se răcește).

    Se servește cu piure de cartofi și gravy, care este un sos foarte gras din diverse grăsimi animale (vită, curcan) și unt.

    https://www.google.com/search?q=bullion

    https://www.google.com/search?q=bulion

    bullion - Google Search
    GOOGLE.COM
    bullion - Google Search
    bullion - Google Search

  • George Ion Cartofi la aburi.
    Se curăță cartofii sau se spală foarte bine dacă se preferă cu tot cu coajă și se pun într-un vas după care se toarnă cam 1 cm de apă după care se pune capac și se fierbe la foc mic între 15 minute dacă sunt tăiați în cubulețe sau 40 de minute dacă sunt întregi (atenție să nu dispară apa). Faptul că nu se aruncă nimic la sfârșit le dă un gust (și niște minerale) în plus.

  • George Ion Ciorbă de sfeclă ca în Bucovina. Beets soup. (Categoria: super food). Timp, jumătate de oră.

    Rădăcinoasele în special și plantele colorate au un plus de minerale, vitamine, etc..


    Se curăță câteva sfecle (eu folosesc un "aparat" special de curățat, adică un fel de cuțit cu o lamă care se rotește urmărind suprafața de curățat, cam 2 dolari la supermarket. Peeler. Este ciudat când îl folosești prima dată, dar odată ce te obișnuiești vei vedea că acea coajă este mult mai subțire, se aruncă mult mai puțin iar majoritatea legumelor au maximum de nutrienți în coajă iar acum eu personal nu mai pot să "cioplesc" legumele cu un cuțit). Înainte și după se spală în apă rece și se pun pe o tavă, dar veți avea mâinile roșii câteva ore după, ce păcat că nu se poate folosi pentru vopsit ouă roșii de Paști, nu se prinde de ouă). Se curăță o ceapă și se dă la robot. Se pune o lingură de ulei de cocos pe fundul unei oale mari la foc mediu și se saute ceapa până devine translucidă și puțin aurie. Într-o margine pe fundul oalei se pun în uleiul încins lângă ceapă puțin curry și piper care după 30 se secunde se amestecă cu ceapa. Pe alt ochi se pune un litru de apă la fiert.

    În timp ce ceapa se saute se curăță cartofii, niște mocovi care se taie în cubulețe dar mai mărunt decât sfecla care se taie la cubulețe de 1 cm. Se adaugă morcovii peste ceapă, apoi sfecla, apoi cartofii totul tăiat în cubulețe. Până la un sfert de varză. Se toarnă apă fierbinte care să depășească puțin nivelul legumelor.

    Două bețe de țelină tăiate mărunt. Se spală prin imersie repetată în apă rece frunzele de la sfeclă și se taie mărunt (în apa care se aruncă nu trebuie să fie nimic). Se spală jumătate de legătură de pătrunjel și se taie mărunt. Se adaugă jumătate de ardei tăiat mărunt sau dat la robot. Se adaugă o conservă mică de sos de roșii. 15-20 de grame de sare (o lingură cu vârf) sau după gust. Se poate adăuga borș de tărâțe sau moare de murături.

    Se fierbe până sfecla se poate mesteca.

    Se servește cu o lingură se smântână. Restul se poate da la frigider și păstra câteva zile.

    Văd că s-au scumpit, eu l-am luat la WinCo cu 2 dolari și ceva.

    https://www.walmart.com/ip/Good-Cook-Peeler/14938552

    Good Cook Peeler - Walmart.com
    WALMART.COM
    Good Cook Peeler - Walmart.com
    Good Cook Peeler - Walmart.com

  • George Ion Za-cuscă fiartă (fără a coace legumele înainte).

    Vinete ceapă roșii ardei ciuperci (dacă puneți și zucchini se va transforma în ratatouille).


    Se dă totul la robot (vinetele nu se curăță, doar se spală bine ca și restul). Se începe cu ulei de cocos, ceapă roșie, (curry și piper mai într-o parte 30 de secunde) la foc mediu. Se adaugă ciuperci și roșii care lasă zeamă și se lasă să lase zeamă. Se adaugă restul și se amestecă frecvent până se transformă într-o pastă semi-lichidă. Se lasă să fiarbă la foc mic (se controlează să nu se prindă de fund, mai ales primele minute după care se amestecă la fiecare 10 minute timp de o oră și jumătate sau cât vreți (cu cât fierbeți mai mult cu atât va gusta mai mult ca... zacusca). Dacă se prinde de fund se dă deoparte și se rașchetează fundul doar cu o paletă de gătit din nailon timp de un minut (nu cu lingură de metal căci veți avea nano particule de metal și/sau ceramică în zacuscă). Fără capac dacă aveți o bucătărie cu aer curat. Sare după gust.

    https://drive.google.com/.../1hBVKoahd2Tvqo0RnPsG.../view...

    IMG_20190226_105011.jpg
    DRIVE.GOOGLE.COM
    IMG_20190226_105011.jpg
    IMG_20190226_105011.jpg

  • George Ion Fasole fiartă cu ceapă și sos de roșii. (O bună sursă de proteine și magneziu).

    Se spală fasolea (2-3 căni mari) în mai multe ape până când apa devine limpede. Atenție la pietricele. Pentru a nu avea nici un risc se scot fasolele din apa de spălat cu 
    mâna, iar pietricele vor rămâne la fund.

    Se pune fasolea la muiat până la 12 ore. Timp în care absorb multă apă, deci trebuie acoperite bine cu apă.

    Se pun la foc mare și se fierb la foc mare timp de 10 minute timp în care se pune la fiert 1-2 litri de apă pe un foc separat.

    Se pune un capac, se ține cu amândouă mâinile cu mănuși de bucătărie sau niște cârpe și se varsa apa în care au fiert (ca la pasta).

    Se pune imediat apă clocotită care să le acopere 1-2 cm. Se fierb la foc mic cu capac 2 ore timp în care se amestecă ocazional. (Se urmărește primele minute și se reglează ochiul ca să nu dea în foc).

    Când se apropie limita timpului de fierbere. Se taie mărunt o ceapă și se saute în ulei de nucă de cocos. (da ați ghicit într-o parte se încălzește timp de 30 de secunde puțin curry cu piper care apoi se amestecă cu ceapa). Se pune ceapa prăjită în fasolele care fierb împreună cu conținutul unei conserve mici (aprox 300 ml) de sos de roșii (sau 150 ml de pastă de roșii).

    Se adaugă jumătate de ardei tăiat mărunt, se spală și se taie mărunt jumătate de legătură de pătrunjel și se adaugă 15 gr de sare (o lingură nu prea cu vârf) sau după gust. După pătrunjel se mai fierbe 5 minute. Dacă aveți, puteți adăuga fulgi de ardei iute uscați, boia de ardei dulce și iute sau sos de ardei iuți sau chiar ardei chili în loc de jumătatea de ardei.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Chili_pepper

  • George Ion Pasta al dente. (Classico, con succo del pomodoro i parmigiano).

    Se fierb până la 5 litri de apă cu o lingură de sare într-un vas emailat cu ceramică. Se adaugă jumătate de cutie de pasta (2-3 porții sau conform instrucțiunilor) și se citește pe cutie
     timpul de fierbere. Se fierbe la un foc mediu spre mare. Se gustă un minut înainte de timpul recomandat (al dente, dar se suflă inainte pentru a nu distruge smalțul dinților). Se pune un capac și cu două mănuși se varsă apa fiartă în chiuvetă cu multă atenție.

    Separat sau în paralel mă rog se saute jumătate de ceapă cu curry și piper într-o tigaie. Se adaugă 100 ml pastă de roșii sau o roșie două în funcție de mărime și se fierbe cam același timp în care fierbe pasta amestecând ocazional. Se toarnă peste pasta imediat după ce se varsă apa și se adaugă brânză parmigiano sau orice fel de brânză care se poate da prin răzătoare.

  • George Ion Ciocolată de casă ca în Bucovina.

    Jumătate de kg de lapte praf normal (non-instant), jumătate de kg de zahăr adică 1/1 greutate, 250 gr cacao sau câtă aveți, nuci ușor fărâmițate și încălzite în cuptor, 100 gr unt sau ulei de cocos, o esență de rom.


    (Dacă laptele praf este instant trebuie dat prin râșnița de cafea pentru a deveni un praf fin, 5-10 secunde pentru o râșniță plină, nu mai mult fiindcă se arde).

    Se fierbe zahărul cu 50-100 ml de apă până devine un sirop gros ca pentru dulceață. Pe foc mic se adaugă untul apoi câte puțin laptele praf amestecat cu cacao și se amestecă energic, ideal cu o lingură de lemn timp de 5-10 minute sau până începe să se prindă de fund. Se adaugă nucile ușor prăjite, esența de rom și se toarnă într-o tavă de sticlă unsă cu puțin unt.

  • George Ion Dedic aceste rețete tuturor tinerilor proaspăt căsătoriți și copiilor ai căror părinți sunt în străinătate, sunt suficient de mari, ar vrea să gătească ceva și nu știu. Tuturor celor care ar vrea să facă măcar ceva bun într-o zi. Celor care știu dar vor să-și îmbunătățească experiența prin schimb de idei.

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.