Wednesday, November 17, 2021

November 17

9:30 Nașpa mi-a mai dat Attila încă o temă pentru acasă. O oră din viața mea. Am mai auzit asemenea tâmpenii și altă dată. Chiar acum câteva zile venise o tanti și spunea, cam neîntrebată, că anul acesta s-au strâns taxe "absolut" cu 40 miliarde mai mult ca anul trecut.

Bugetul e făcut din taxe (pe salarii, profit, TVA, etc.). Cele 40 miliarde reprezintă cam 10% din buget și era normal să se strângă mai mult fiindcă bugetul e mai mare anul acesta. Crește, ca orice. Nu există deci să nu fie bani.

Într-un timp chiar era o modă, un trend, un fashion. O dată, de două ori pe an. "Nu mai sunt bani pentru pensii". "Nu mai sunt bani pentru salarii profesori" etc., "guvernul trebuie să se împrumute", acum, iată, "se caută soluții juridice". În mărinimia lor, guvernanții vor găsi până la urmă bani, pe undeva, prin fondurile buzunarelor găurite. Nu fără emoții, care sunt tot fun-ul declanșat de această declarație a lui Attila.

Să încerc să explic. Juridic. Salariații Ministerului Sănătății sunt plătiți din Buget. Bugetul e stabilit prin lege, în fiecare an. Uitați-vă aici în pagina 12 a Bugetului Ministerului Sănătății, parte din Anexa 3 la legea din link-ul de mai sus. Cheltuieli de personal, 2.3 miliarde, din totalul de 19. Cseke se pare că are în gestiune două găuri negre, nu una! (Ministerul Dezvoltării, primul său interimat, Sănătății, al doilea).

Constituția spune clar. Nu se pot stabili cheltuieli în buget fără a se preciza sursa. Un buget care nu se închide (venituri egal cheltuieli) este deci neconstituțional. Ce e variabil la sfârșitul anului este deficitul. Diferența dintre venituri și cheltuieli. Bugetul deci se închide prin deficit. Deficitul este acoperit din împrumuturi. Nu pentru un minister, ci pe total. Totul este lege și contabilitate. Dar cui îi pasă, pe vremea aceea tot românul își taie porcul, bea vinul și e fericit. Dacia Felix, măcar o dată pe an!

Dar mai mult decât atât. Sunt ministere cu bugete uriașe (da, Bugetul se împarte, prin aceeași lege, pe ministere chiar de la începutul anului), ca de exemplu Ministerul Transporturilor, al Dezvoltării (unde ministru este același Attila, ai căror bani dispar pur și simplu, la fel ca partea care nu reprezintă cheltuieli personal de la Sănătate. Asta în timp ce pentru hrană, medicamente se cheltuiesc sume derizorii, de căteva milioane pe tot anul toate spitalele, câțiva bani pentru o masă adică. Nu mai vorbim de construirea de noi spitale, dotări, sau cel puțin obținerea autorizației SI (pentru Siguranța la Incendii) pentru orice spital din ogradă. "What can i get you, hunny" (honey, hon, hun)?

Încercarea lui Attila este una de tip clasic pentru artiști de genul lor. E vorba de vechiul truc de a acoperi o mârlănie cu altă mârlănie ("că oricum nu se prinde nimeni", lumea e prea îngrijorată de faptul că nu sunt bani la Sănătate, acum în pandemie ca să mai și verifice, și oricum nu se pricepe nimeni în afară de cei care contează). Double or nothing. Am venit și am spus că banii dispar de la Ministerul Transporturilor, Dezvolării, tot el vine și spune că nu sunt bani la Sănătate, unde tot domnia sa este interimar. Oare până când? A, ok. Un guvern demis nu poate fi demis încă o dată. Și nu dispare.

11:20 What University? Technical University, Iași, Romania?

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.