Friday, April 5, 2019

Excepția de neconstituționalitate

ARTICOLUL 147
(1) Dispoziţiile din legile şi ordonanţele în vigoare, precum şi cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituţionale, îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.

Legile și ordonanțele neconstituționale aflate în vigoare pot fi constatate neconstituționale de către CCR. Dar la sesizarea cui?

ARTICOLUL 146
Curtea Constituţională are următoarele atribuţii:
a) se pronunţă asupra constituţionalităţii legilor, înainte de promulgarea acestora, la sesizarea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a Guvernului, a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a Avocatului Poporului, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori, precum şi, din oficiu, asupra iniţiativelor de revizuire a Constituţiei;
b) se pronunţă asupra constituţionalităţii tratatelor sau altor acorduri internaţionale, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori;
c) se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, la sesizarea unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui grup parlamentar sau a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori;
d) hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind legile şi ordonanţele [promulgate], ridicate în faţa instanţelor judecătoreşti sau de arbitraj comercial; excepţia de neconstituţionalitate poate fi ridicată şi direct de Avocatul Poporului;

Decizia de excepție de neconstituționalitate nu înseamnă încetarea efectului unei legi ci doar al unei dispoziții dintr-o lege. Ridicarea excepției de neconstituționalitate se face de către un pârât sau de către Avocatul Poporului, dar nimeni altcineva? Nici Președintele? Nici un grup de parlamentari?

https://blog.avocatoo.ro/exceptia-de-neconstitutionalitate/


e) soluţionează conflictele juridice de natură constituţională dintre autorităţile publice, la cererea Preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a primului-ministru sau a preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii;
f) veghează la respectarea procedurii pentru alegerea Preşedintelui României şi confirmă rezultatele sufragiului;
g) constată existenţa împrejurărilor care justifică interimatul în exercitarea funcţiei de Preşedinte al României şi comunică cele constatate Parlamentului şi Guvernului;
h) dă aviz consultativ pentru propunerea de suspendare din funcţie a Preşedintelui României;
i) veghează la respectarea procedurii pentru organizarea şi desfăşurarea referendumului şi confirmă rezultatele acestuia;
j) verifică îndeplinirea condiţiilor pentru exercitarea iniţiativei legislative de către cetăţeni;
k) hotărăşte asupra contestaţiilor care au ca obiect constituţionalitatea unui partid politic;
l) îndeplineşte şi alte atribuţii prevăzute de legea organică a Curţii.

Deci eu, parlamentar, guvern, partid, cred că o anumită dispoziție dintr-o lege în vigoare este neconstituțională (ordonanțele devin legi prin aprobare de către Parlament). Nu am nici un mijloc să sesizez CCR asupra neconstituționalității?

O poate face numai Avocatul Poporului, care îl știm, este atoateveghetor dar și un pârât într-o instanță?

Atunci există un mijloc foarte la îndemâna oricui de a ridica o excepție de neconstituționalitate până la cer adică CCR. Eu partid, mă duc și mă plâng într-o instanță de cineva exact pe acea dispoziție. Pârâtul, un membru de partid ridică excepția care trebuie să ajungă la CCR. Dacă CCR menține dispoziția, îmi retrag plângerea iar pârâtul nu pățește oricum nimic.

Credeți că nu s-a întâmplat deja?

Conform site-ului CCR, în 2009 au fost ridicate peste 8000 de excepții de neconstituționalitate la cererea pârâților.

Pe site-ul camerei deputaților ar trebui să fie același număr dar din nou pe exemplul din 2009 numărul excepțiilor CCR este sub 2000. Sau poate acolo e vorba doar de deciziile aprobate, nu de toate cele ridicate.

Lista dispozițiilor modificate este foarte greu de obținut. Se poate face o căutare pe site-ul CCR, pe ani, pe cuvinte din legi, etc.. dar dacă încerci să descarci o decizie îți vine sub formă de .docx, un fișier word comprimat (că de, nu au bandwidth, o cheste a trecutului care ar trebui remediată).

Am luat de pe site-ul CCR acum câțiva ani propriile lor statistici care arată acest număr. Voi încerca în zilele următoare să scot lista acestor decizii cu fiecare dispoziție anulată.

Dar mi-a venit în mine o altă întrebare. Dacă un pârât o poate face în mod pasiv adică pentru a se apăra, pot să merg într-o instanță și să dau în judecată Guvernul pentru că a emis un OUG neconstituțional? (la care "instanța din oficiu invocă neconstituţionalitatea legii sau OG"). Pe un articol de Cod Penal, 367, grup infracțional organizat cu încălcarea legii! (Și Constituția e lege nu-i așa?)

Un OUG intră în vigoare în momentul când este publicat în Monitorul Oficial și depus în Parlament dar în același timp încă nu este lege până la promulgare ci doar proces legislativ și se poate face o sesizare de neconstituționalitate de către un grup de 50 de deputați, deci un partid ca PNL. Articolul 146 spune "inainte de promulgare". (Și totuși aceasta nu se poate face imediat ci cu o oarecare întârziere, timp în care OUG-ul are deja efecte juridice).

Deci am avut dreptate când am spus că e vorba de schizofrenie. Președintele, un grup de 50 de deputați sau un partid cum e PNL poate să sesizeze CCR de neconstitutionalitatea unei OUG înainte de votul în Parlament sau imediat după depunere. În Constituție nu se spune că Președintele o poate face doar când i se trimite legea la promulgare. Cel mai simplu motiv, lipsa urgenței pentru că majoritatea sunt discutate de ani de zile în media. Dar PNL apelează în media la Avocatul Poporului care de obicei se face că plouă. În felul acesta își satisface electoratul care nu știe că ei o pot face direct.

Există o discuție pe DW despre o prevedere din Constituția din 23 despre această posibilitate.

Nici Avocatul Poporului nu poate cere anularea pe motive de neconstituționalitate a unei legi promulgate, ci poate "ridica o excepție de neconstituționalitate", la fel ca și inculpații în procese, pe toată legea sau numai unele dispoziții care până la urmă juridic e același lucru dar socio-etic nu.

Încercați și introduceți în acest formular la "părți" cuvântul "liberal" pentru a urmări toate sesizările PNL pe OUG-uri aflate în proces legislativ dar și în vigoare în același timp.

Iată o decizie a CCR pe un OG simplu care PNL a crezut că este neconstituțional, sesizare făcută înainte de promulgarea legii de aprobare a OG. (Nu știu dacă OG a fost in vigoare fiindcă la OG spre deosebire de OUG este diferit, depinde de legea de abilitare. Unele intră în vigoare imediat unele doar la promulgare). Până la urmă CCR a respins sesizarea PNL iar legea a fost promulgată în ianuarie anul acesta.

Undeva în stânga veți găsi OG 4/2017. Aceasta este lista cu toate modificările și implicațiilor lor ale legii pentru care a fost dat acest OG și multe altele.

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.