Friday, April 19, 2019

O încercare de analiză a Programului de Guvernare PSD

Programul de guvernare PSD vine să ne bântuie. Iar.

"Perioada 2018-2020 reprezintă o provocare pentru România atât din perspectiva oportunităților, cât și a riscurilor. Viziunea noastră de politici publice pleacă de la premisa construirii unei societăți echilibrate, bazate pe principii incluzive"

Premisa este o formă mai puțin folosită a cuvântului premiză, împrumutat din franceză. A scrie premisă cred eu este echivalent cu a scrie merci.

Incluziv, un cuvânt și mai rar. Există în dicționar. Ceva ce include. Dar ce sunt principiile incluzive? Nu știu, n-am auzit niciodată de ele. Premisa, incluziv, o combinație contrastantă.

https://dexonline.ro/definitie/incluziv

Amândouă sunt neologisme franceze. Unul este scris cu s, unul cu z.

Nici google nu prea știe de ele.

https://www.google.com/search?q=principii+incluzive

Am să mă risc însă să analizez mai adânc această frază fiindcă îmi sună ciudat acordul atributului" "bazate" cu subiectul "unei societăți", din cauza virgulei.

Am găsit o regulă pe un forum.

"Când atributul este despărțit de termenul determinat prin virgulă sau este izolat de acesta, mai ales când există riscul unor confuzii, acordul în caz nu se mai face"

Dar ca de obicei frazeologia iritantă, ieșită în comun ascunde adevăratele probleme. De ce 2018 ca toți anii, iar și iar, reprezintă o provocare pentru România?

"Guvernările PSD şi ALDE au adus creștere economică și bunăstare în rândul cetățenilor. Creșterea economică din 2017, de aproximativ 7%, este o dovadă vie în acest sens."

M-am uitat acum la definiția google care o ia din Wikipedia (în lipsă de altceva mai bun) a creșterii economice. Creșterea în producția de bunuri și servicii. A inclus oare PSD în această ecuație și vânzările de mărfuri din magazinele pe care vrea să le închidă?

https://www.google.com/search?q=economic+groth

"O rată de creștere economică de 7%, un deficit bugetar mai mic de 3% din PIB (mai mic decât în 2016), o datorie publică de 36,4% din PIB (în scădere față de 2016 cu mai mult de 1% din PIB), o rată a șomajului la minim istoric și 13 din 14 criterii respectate din Procedura de Dezechilibru Macroeconomic instituită de Comisia Europeană"

https://www.google.com/search?q=economic+growth+of+romania+2017

Deficitul bugetar raportat la PIB crează multe confuzii. Nu numai în România ci în toate țările toți politicienii raportează așa ca să pară digerabil. Dacă bugetul este de aproximativ 205 miliarde de lei (greu de aflat din cauza invenției contabile PSD numită "credite de angajament"), PIB-ul este de 4 ori mai mare. Deficitul nu poate fi finanțat decât din credite (împrumuturi). Deficitul a fost deci 25 miliarde lei sau 6 miliarde de euro, adică peste 10% din buget. 3 miliarde au fost recent împrumutate de către România.

La fel și datoria publică de 36.4% raportată la PIB, enorma sumă de 303 miliarde lei.

Dar se poate ști "execuția bugetară" sau cheltuielile pe anul trecut. Care la unele ministere ca de exemplu cel al transporturilor nu a fost realizată. (Păstrează oare Dragnea pentru România viziunea ne-construirii de autostrăzi pentru a nu încuraja comerțul străin?)



Cât despre rata șomajului scăzută, cred că se datorează emigrării.

...va urma...

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.