Wednesday, June 1, 2022

June 1st

 1:00 Celebrating 70 years of ilusion

10:02 Ciucă la Bruxelles cu der Leyen.


11/9 Cred că oricine a auzit vreodată de bozonul Higgs (particula lui Dumnezeu) sau de Large Hadron Collider, denumirea și desemnarea oficială a acceleratorului de particule din Cern, de la granița Franței cu Elveția. Acolo, aur sau plumb vaporizat este trimis în două direcții printr-un tunel circular cu o circumferință de 27 de km, accelerat la viteze aproape de viteza luminii, iar prin ciocnire apare "o supă cuantică" sau plasmă supraîncălzită, în care particulele elementare nu pot fi împreună ci se separă, pentru a fi detectate. Bozonul Higgins ar fi poate ultima și/sau cea mai mică sau cea mai elementară particulă pe care fizicienii de la Cern speră să o detecteze, pentru a-i studia comportamentul. Sau de unde a pornit totul.

Chestia pentru unii sună și puțin așa ca "ucenicul vrăjitor". Dacă încearcă să recreeze condițiile de la începutul universului, pot ei într-o zi să creeze o gaură neagră sau chiar un nou univers? Pentru unii, cei care așteaptă Nirvana, sau reunificarea cu creatorul suprem, Brahma, acesta ar fi ultimul vis.

Pariez că nu mulți știu de unde vine cuvântul bozon. Cuvântul bozon vine de la Satyendra Nath Bose, fizicianul a cărui lucrare de bază a fost tradusă și publicată de Einstein în Europa. Dar e posibil ca tot ce a scris Einstein să fi fost inspirat din aceeași sursă.

Dar dacă Bose, un matematician, a fost ghidat în studiile sale de vechile scrieri indiene? În hRdaya sUutra, cea mai importantă mantra din Budism, apare sintagma paJca skandha, care poate fi tradusă și ca "cele 5 forțe elementare", alte referințe la fizica cuantică. Am încercat să traduc această mantră, cuvânt cu cuvânt în engleză dar m-am blocat și nu o pot termina. Oare acesta să fi fost prețul plătit de indieni pentru Independența Indiei?

În mantra cele 5 skandha par să fi fost create din nimic (zUnyatA, emptiness) prin voința cuiva (presupunem Brahma, ființa supremă).

S-ar părea că multe din numele și comportamentul deităților indiene să fie de fapt mnemonice pentru aceste forțe și elemente primordiale implicate în crearea și menținerea universului.

Civilizația indiană pare să fie blocată într-un număr de cicluri, iar soarta indivizilor, soartă din care nu pot ieși, să nu aibă nimic de a face cu voința lor,  ci doar cu apartenența la o castă și adorarea unei anume divinități. Cu alte cuvinte, acolo nu se întâmplă nimic decât ceea ce este prevăzut în religia lor sau până la împlinirea unor cicluri care pot urma niște legi cuantice necunoscute.

Există foarte puține dubii că Mahabharata, marele poem epic indian, descrie un conflict global care s-a întâmplat puțin înainte de construcția marelor piramide egiptene. Neavând o populație care să transmită oral cunoștințele unei civilizații distruse și aduse la epoca de piatră, oponenții de asemenea perdanți în acel conflict, au construit în centrul geografic terestru piramidele folosind populația locală ca sclavi, pentru a conserva cunoștințele și tehnologia, piramide care conțin informații despre posibila lor origine, o planetă din constelația Orion, cu marea piramidă, o cutie a Pandorei deschisă de Napoleon.

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.