Monday, May 8, 2023

May 8

4:45 Nu sunt sigur, mai caut.

2:38 Metodă de combatere a analfabetismului funcțional. Luată dintr-o sală de clasă primară (1-4) de acum 50+ ani. A funcționat atunci (deși nu prea erau anafabeți atunci, scopul a fost puțin diferit, dar a contribuit la îmbunătățirea capacității de a citi și înțelege), va funcționa și acum.

Se abonează fiecare elev la o publicație săptămânală atractivă de preferat de orientare tehnico științifică (am înțeles că Știință și Tehnică a supraviețuit) sau umoristică care încă există în format tipărit pe hârtie prin insistența profesorilor sau cu o contribuție binevenită a ministerului.

Se rezervă o oră pe săptămână (de preferat ultima oră din săptămână) pentru cititul presei.

Fiecare elev citește din publicația la care s-a abonat pentru jumătate de oră. Se fac schimburi, se schimbă opinii (în liniște).

A și o oră de audiții muzicale unde elevii pot să asculte marile capodopere clasice (Beethoven, Vivaldi, Mozart, Bach etc..).

Îmi amintesc și alte activități de la școală. Dansuri populare, cu repetiții săptămânale și serbare la sfârșitului anului. Piese de teatru. Lecții de gătit pentru fete, meserii pentru băieți. Drumeții, multe drumeții.

Poate consilierii domnului ministru au idei mai profesioniste.

11:29 Nu i-au refuzat Nobelul, au refuzat recomandarea din partea statului (se spune în articol) dar nu știu dacă avea nevoie. În fiecare an sunt zeci sau sute de propuneri, există un triaj, e greu ca cineva să primească Nobelul pentru scrieri într-o limbă care nu este de circulație, iar traducerile de poezii sunt foarte greu de făcut. Blaga nu a fost interzis, cel puțin când eram eu în liceu, în anii 70 poezia Eu nu strivesc... era în manual, ca și acum.

"Între noi fie vorba", poezia promovează o... închidere (closing) a minții.

E o chestie să primești Nobelul, vine cu un milion de dolari pe când Pulitzer de exemplu doar zece mii, dacă nu s-au indexat cumva cu inflația. Însă nu vă faceți griji. Primesc numai oamenii din sistem. Eu am văzut un articol scris în Oregonian (nu mai găsesc link-ul) premiat cu Pulitzer unde era și o greșeală de redactare.

11:52 I didn't know! I had cold hands in the mornings while i was taking it.

12:00 Four.

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.