Saturday, October 29, 2022

October 29

1:48 De Halloween apar și ne vorbesc morții.

1:54 Dacă se schimbă termenele de prescriere după admiterea plângerii făcută ieri printr-o decizie dată azi anulând plângerea tot retroactiv se încalcă articolul 155 din Constițuție, în mai multe feluri. E adevărat, când păgubașul este statul, indivizilor le pasă mai puțin.

9:35 Am o listă foarte lungă de priorități care se schimbă mereu, dinamic, mai ales după ce văd în știri. Nici nu m-am gândit sau am sperat când m-am trezit ce o să fac eu toată dimineața asta de sâmbătă singur acasă.

M-au impresionat discuțiile și eforturile unora de a face lumină în cazul național numit Halep. Fiind nou pe terenul regulilor din sporturi, mai ales cele de doping, trebuie să citesc mult mai mult pentru a deveni un expert în domeniu. Însă până una alta văzând că nimeni nu face ce trebuie în acest caz, am să vin cu niște idei de bază desprinse din niște căutări pe internet, unde într-adevăr sunt expert combinate cu niște idei de bun simț.

S-ar părea că aceste competiții internaționale se bazează pe reguli acceptate voluntar de atleți, care probabil că semnează niște documente (Disclaimer) prin care se supun acestor reguli, renunțând la drepturile lor constituționale din țările respective (această renunțare în sine nu pare legală), acceptând orice decizie a organizatorilor însă ele nu trebuie și nu pot să încalce legile țărilor unde acestea se desfășoară.

Și aici stau și mă întreb. Pot aceste agenții private care acționează internațional să desfășoare în mod legal teste pentru substanțe de dopaj, scurtcircuitând sistemul legal din țările respective. Un test care implică donarea chiar și voluntară a unui eșantion, ce este echivalentă juridic cu o percheziție fără un mandat (warrant) emis de o curte și nu poate avea nici o valoare juridică.

Există o agenție numită WADA (World Anti-Doping Agency), singura care este acreditată pentru aceste probleme la ITF. O parte din regulile WADA referitoare la excepțiile pentru cazul cânt atletul este tratat de un doctor sunt scrise în acest pdf [atenție, am impresia că serverul lor a "crashed" ca urmare a numărului mare de accesări după ce am pus acest link, sau artificial, pentru a împiedica citirea, durează mult deschiderea acestei pagini, acum la data publicării].

WADA are de exemplu o listă de laboratoare acreditate unde se pot face teste. Există un singur laborator de acest gen în SUA, în Salt Lake City (da, statul mormon), și mai există unul și în... București. Deci povestea cu repetarea testului pe eșantionul A și B. S-a făcut repetarea testului în același laborator?

Aflând acestea, imediat m-a dus gândul la o repetare a testului în alt laborator, pe alt eșantion. Și ajungem la problema spinoasă a timpului în care substanța activă există în sângele atletului în doze terapeutice și bineînțeles la cea a concentrației. Există o limită pentru care concentrația unei anumite substanțe este admisibilă?

Dar asta nu mai este posibil, fiindcă a trecut atâta timp. Și atunci am început să mă întreb. A fost jucătorul notificat imediat după test, pentru a face posibilă repetarea în alt laborator sau într-un laborator independent? S-a specificat concentrația, care putea fi doar urme din acea substanță? S-a specificat tipul de test administrat în proba A, în proba B?

Toate aceste informații sunt necesare pentru construirea unui apel care să aibă o șansă rezonabilă.

Și ajungem aici la problema modului în care se face testarea. Din lista pe care am zărit-o mai devreme în pdf-ul cu link mai sus, sunt urmărite sute de substanțe. Deci tehnic cum se poate face dintr-un singur eșantion de urină această analiză pentru sute de substanțe simultan și cât costă acest test? O vizită sau discuție cu laboratorul din București ar lămuri și această problemă, pentru că ei trebuie să aibă testele sau aparatură similară cu cea din Salt Lake City.

Am scris toate de mai sus în
ideea că o combinație de aditivi alimentari (care sunt cu zecile în fiecare produs alimentar în SUA) provenind dintr-o combinație de alimente ingerate pot conduce la un rezultat fals pozitiv din cauze de probleme și limitări ale sistemului de testare nespecific. Pentru a elimina orice suspiciune, testul trebuia repetat la un număr de ore și mese pe un nou eșantion la un laborator independent și specific, numai pentru acea substanță.

Sabotajul. O substanță interzisă poate fi administrată nu numai oral. Cel mai ușor se poate face sub formă de aerosoli, chiar înainte de test. Treci printr-un nor făcut de un vaporizator și mergi și dai eșantionul.

Eu dacă aș avea banii pe care Halep spune (lasă media să vorbească pentru ea) că îi are mi-aș angaja imediat un avocat american care să se ocupe de caz. Merită, pentru banii pierduți în 4 ani de posibilă suspendare.

7:26 Great Thetans.

7:33 Unde ești tu Țepeș Doamne. Finally figured. All saints are gathering now in Transylvania. Accidentally, they are not far from their country of origin.

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.