Tuesday, September 10, 2024

September 10

12:03 AM Noi nu trebuie să trăim prea mult sau să știm prea multe. Mă gândeam azi. După războaiele Europei unde s-a măcinat o civilizație, s-a dat drumul la penicilină și agricultură mecanizată. Asta a ridicat speranța de viață la 70 de ani sau la cea din Biblie și înmulțit populația la ce este acum. 70 de ani este foarte puțin pentru a începe să înțelegi ce ești și de ce ești aici.

Din știință, mai ales din fizică, ne lipsesc câteva capitole care am încercat eu să le completez, cu puterile mele infime, din ce îmi amintesc că mi-au vârât unii cu forța în cap pe vremea când eram student în anul II.

Primul capitol. O simplă observație. Pompele de căldură produc mai multă energie decât consumă. Se poate obține energie suplimentară din transportul căldurii dintr-o zonă a spațiului în alta. Teoriile lui Leo Szilard (un evreu ungur, prietenul și co-autorul lui Einstein), bazate pe experimentul lui Maxwell.

Dar nu a încercat nimeni până acum (în afară de ce spune o legendă despre Tesla) să proiecteze o centrală electrică pe acest principiu. Care ar produce energie din mediul înconjurător fără să îl altereze prea mult.

Al doilea capitol. Teoriile relativității ale lui Einstein nu sunt decât particularizări naive și consecințe ale teoriilor despre natura și propagarea luminii, teoria șirurilor (strings), masă, spațiu, timp, bing-bang - originea universurilor.

Al treilea capitol. Teoria lui Hawking aplicată sistemelor informatice ne poate duce la idei despre natura sufletului omenesc, conștiința Universurilor, chestii de genul acesta.

Toate astea ne condamnă la ceea ce facem acum. Stăm aici și încălzim planeta. Poate că Hawking a avut dreptate. Asta este o fază obligatorie prin care trece orice civilizație planetară, care de fapt sunt toate la fel în acest univers enorm.

Când ne vom da seama că ne-am dat foc la valiză, nu vom mai avea ce face, însă dacă vom fi destul de avansați, ne vom construi (poate) un habitaclu cât o planetă și vom porni să rătăcim cu el prin spațiu, împreună cu alții, așteptând sfârșitul Universului nostru.

3:15 Politicienii români față cu bugetul.


8:25 Invenții. Un efort disperat de a salva mitul Țiriac. S-a ales momentul de acum 70 de ani și pentru că orice fost coleg ar avea acum 85 de ani, ca să nu mai vorbesc de profesori. Mai înainte s-a spus că Maurer l-a cunoscut pe Țiriac după ce acesta a terminat liceul.

Nimic din toate astea nu este adevărat. Țiriac a apărut definitiv în România după ce a murit Jim Croce. În biografia lui Jim Croce mai este scris că el a fost o perioadă în Iugoslavia ceea ce explică aparițiile lui în România mai înainte.

Legenda spune că pe Țiriac ar fi trebuit să-l cheme Chiriac sau Ciriac care este aproape dpdv semantic de Croce. Iată una din cele mai mișto melodii folk boogie-woogie americane și de oriunde. "Meaner than a junkyard dog". Și un întreg rap înainte (normal, învățat pe de rost, exersat în fața oglinzii, nu?).

Cred că Jim Croce, whatever, Țiriac trebuie să fie creditat pentru invenția rap-ului. Și introducerea adjectivului incorect badder (slang urban, o ironie pentru better) în muzica principală (mainstream music).

În majoritatea asemănărilor in lista mea există această legătură. Nu știu dacă este un tip de vrajă sau sunt ancore pentru viitor, ca să poată demonstra cândva ce au făcut și cum au făcut. Deci pe lângă vârstă, care de obicei este max 3-4 ani diferență, de obicei în plus, asemănarea fizică, mai avem și legătura de nume (însă nu totdeauna). Iată câteva exemple doar din ultimele.

Tim Walz (1964) - Tamás Zákonyi (1965)

Kathleen Kavalec() - Monica Macovei (1959)

Elena Lasconi (1972) - Katalin Lesznyák (1969)

Chris Martin (1977) - Cser Krisztián (1977)

Richard Gere (1949) - András Kern (1948)

Telly Savalas (1922) - Inke László (1925)

După ce am spus ieri că tipa de sus seamănă cu o scriitoare maghiară, azi, în timp ce alegeam exemplele de mai sus am mai făcut o constatare.

Tipa de sus când a apărut prima dată semăna și cu Billie Eilish (am văzut-o la față cam de la 50 metri o singură dată timp de câteva secunde și avea probabil o perucă scurtă brunetă peste părul strâns) și a apărut nu mult după ce am făcut asemănarea ei și am scris că asemănarea ei din Ungaria este canibală, motiv pentru care a și cântat melodia aia cu i could eat that girl for lunch.

11:00 Multă lume nu știe. Telefoanele actuale sunt mini stații emisie-recepție. Frecvența undelor radio este însă în zona micro-undelor, cu lungimi de undă de ordinul centimetrilor, cu o antenă "pe măsură" (plasată în interior, pentru estetică și conveniență, nu și pentru siguranță).

Pentru comparație, avem undele ultrascurte, folosite pentru radio-urile de mașină, care se mai numesc FM, din cauza modulării în frecvență (Frequency Modulation), cu lungimi de ordinul metrilor.

Microundele au această proprietate de a încălzi materialele prin care trec, inclusiv corpul omenesc.

Cuptoarele cu microunde folosesc aceste (lungimi de) unde pentru a încălzi alimentele sau apa. Când au apărut, a fost necesară alocarea unor frecvențe de funcționare, pentru a nu interfera cu comunicațiile.

Pentru  că fiecare cuptor scapă unde în mediu, mai mult sau mai puțin, în funcție de construcția și calitatea sa. În jur de 1% din puterea totală, în medie cam aceeași intensitate la care funcționează normal un telefon sau wi-fi.

Cuptoarele cu microunde se bazează pe vechea tehnologie radar, și au înăuntru un așa zis magnetron. Dar această tehnologie nu a fost gândită pentru a funcționa într-un spațiu închis (cușcă Faraday).

Scăpările au loc în zona balamalelor, care în timp se uzează (îndoaie) și creează un mic spațiu între ușă și corpul metalic al cuptorului. Puteți verifica asta apăsând perpendicular pe ușă în zona balamalelor și urmărind jocul, care ar trebui să fie zero. Se poate verifica și cu o foaie de hârtie. Închideți ușa cu o foaie de hârtie între ușă și corp și vedeți dacă se mișcă.

Când au apărut telefoanele mobile, fabricanții s-au hotărât să folosească aceasta bandă alocată pentru scăpările cuptoarelor, fiindcă nu necesită licență. În banda respectivă s-au stabilit un număr de canale.

Telefoanele și turnurile dialoghează tot timpul și aleg un canal liber la un moment dat. Dacă apare interferență (de exemplu cineva pornește un cuptor la un km distanță) frecvența (canalul) se schimbă automat.

(Da, se spune că această tehnică (frequency hopping) a fost inventată de Hedy Lamarr, actriță și inventatoare austriacă care normal până la o anumită vârstă a fost declarată cea mai frumoasă femeie de pe ecrane, care a plecat însă de la Holywood ca să o "joace" "live" pe Elena Ceaușescu. (Deci nu era proastă cum spune lumea)).

Una din consecințele logice ale acestui sistem este că undele care la 4G se propagă în toate direcțiile, trec și prin corpurile (și mai ales creierele utilizatorilor, fiindcă sunt mai aproape). Banda de frecvențe a fost aleasă de producătorii de cuptoare pentru penetrație și eficiență de încălzire maximă.

Însă nici 5G, care folosește fascicule de unde înguste și direcționate numai spre turn, nu știe să ocolească creierul omenesc, daca acesta idea proastă să se plaseze între telefon și turn. Dar există potențial de a se implementa ceva, un soft inteligent care să facă asta. Adică să aleagă un turn (dacă există în zonă) care nu e pe direcția creierului de exemplu.

Puterea de emisie a unui telefon 4G poate ajunge la 3 wați (cu setare automată în funcție de distanța la turn) în timp ce cuptoarele încep de la 700 wați în interior, cu scăpări în exterior să zicem de 7 wați.

De aia. Deci Hedy Lamarr a sabotat pe toată lumea, nu numai pe români. Beauty is only skin deep.

Sau poate... ea și Ceaușescu au știut și au încercat să-i protejeze măcar pe români, știți dvs. cum. Program scăzut la televizor, pe care nici nu puteai să-l urmărești (numai cu el), televizoarele color (care emit radiații Roentgen numite și x) care erau mult mai periculoase au apărut foarte târziu, de cuptoare cu microunde nici nu auzisem, etc..

Recomand oricui să-și cumpere un monitor pentru aceste frecvențe și să renunțe la wi-fi, atașând cabluri la mufele existente pe routere, adăugând un switch pasiv nemonitorizat.

Televizoarele de obicei nu merg pe wi-fi dacă nu sunt setate (cu parola de router), deci e suficient să pui un cablu și să alegi "wired" din setare. Odată legat un PC la router prin cablu, trebuie oprit wi-fi-ul în Windows în mod manual.

Există acum PC-uri foarte bune și foarte ieftine, care merg și la jocuri iar un monitor (4K) e încă 100 și ceva dolari (euro). 

Telefoanele nu prea emit radiații când nu sunt folosite, dar emit o cantitate enormă timp de 2-3 minute la pornire și în timpul conversațiilor sau în timpul deplasărilor, când se schimbă de la un turn la altul, în funcție de distanță și de la un canal la altul.

Evitați să țineți telefonul pornit în buzunar mai ales când vă deplasați sau puneți-l pe airplane mode. Acest obicei de a purta telefonul pornit în buzunar este responsabil pentru numărul enorm de înlocuiri de articulații șold cu unele de metal și cancere de colon în ultimele decenii în SUA. Scurtați la maximum convorbirile.

Există aplicații și site-uri pe PC-ul legat prin cablu care pot ține loc de telefon, ca de exemplu google voice, care are număr și poate suna orice telefon din rețelele fixe sau mobile sau messenger (nu de pe telefon) etc..

Nu în ultimul rând. Puteți folosi un bluetooth conectat la telefonul ținut în partea cealaltă a camerei. Sau la PC. Bluetooth, deși merge pe aceleași frecvențe, folosește doar 1% din puterea unui telefon când e legat la turn.

1:50 Was thinking. If Jim Croce "Dracula" didn't die in that plane crash and became Țiriac, three times finalist of Davis Cup (during communism!) and then billionaire, what happened to his partner, classic guitarist and occasional vocalist Maury Muehleisen? I think he may have become John Denver, who died (again) in a plane crash.


By the time he was still figthing the letter r. Is that a half shell or the rising Sung?

And they didn't have cell phones back then to mess with their brains as an excuse for not recognizing the guy for so many years. But they had microwave ovens, high power TV and radio stations, X-ray emitting computer monitors and (color) TVs, dirty fridges etc. enough to zap their brains i guess.

3:45 In 2007 i guess i went to Julian Mart's AFCH in Sammamish, WA, and there came this guy, rather thin, athletic, with moustache with whom i had a short conversation. But why do i remember that happening in 2004, when i see clearly the time stamps on the pictures? Maybe i first met him when i went there in 2004.

We drove to his place and he lent to Julian this small aluminum (silver) boat with an electric motor hooked to a car's battery, very quiet and stealthy and Julian took us fishing on a lake where we caught two trouts full of bones. On the other shore of the lake was a kids' summer camp we came real close at some time (and i felt uncomfortable).

Julian then insisted i stayed there and send Angela back to Portland (Beaverton) by bus.

And then who was this American guy with moustache sitting next to me in the DC 10 when we went the first time in the US in 95? Who waited for us 3 hours until we cleared the customs and tried to take us to his home in ...Pennsylvania?

I declined and we took the Greyhound all the way to Portland where Julian (my ex-colleague) was. I had 600 dollars, i think would have been enough for two plane tickets, but i did not know what to get them at that price.

In the plane there was also this guy who had 100000 dollars and was searching for people who would take each 10000 through the customs for him but i declined also.

5:00 Counter. All the Aryans come from Atlantis.

9:40 I saw part of the debate tonight. To me they sounded like speaking from the tip of their tongue (an old Romanian expression meaning composure but not necessarily honesty).

There is a couple of more things i wanted to add. David Muir is on my (incomplete, nascent) list. And then, this video, what country are they singing about? BTW i have seen the Rocky Mountains and Butte Montana, and they are indeed magnificent. I mean, no comparison.


10:05 Erată. Țiriac, nu Maurer, cum am scris prima dată, din greșeală. Sorry, Prea multe pe capul meu zilele astea.

10:40 Zamfir ache. Din aceeași linie de autori cu pomenitul. Nu-l mai poate potoli nimeni pe Eminescu pe ăștia pe care pământul nu mai poate să îi cuprindă?

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.