Thursday, December 8, 2022

December 8

12:00 O aderare la UE este procesată printr-o procedură legislativă specială, dar aderarea la Schengen este considerată procedură ne-legislativă.

Proiectul de rezoluție în 2011 (draft resolution) folosește termenul LEGISLATIVE RESOLUTION. În același document mai jos scrie că și condițiile au fost îndeplinite etc.. Și totuși documentul nu a mai fost supus la vot (pentru că nu a întrunit unanimitatea de a fi supus la vot? nu a fost trecut în agendă?).

Dacă aderarea la Schengen e procedură legislativă și nu e pe lista procedurilor speciale înseamnă că este una ordinară. Un vot negativ al Consiliului într-o procedură ordinară conduce la declanșarea următorilor pași din acea procedură. Dacă și Consiliul vota negativ atunci în 2011, se declanșa acea procedură iar șansele ca România să fi fost acceptată erau foarte mari.

De asemenea, odată declanșat acel draft nimic nu-l mai poate scoate din procedură, deși timpul dintre votul Parlamentului și votul Consiliului este nespecificat deci poate să dureze oricât de mult. Mai devreme sau mai târziu acel draft trebuie introdus pe agendă și votat de Consiliu. Nu găsesc agenda Consiliului pentru 14 și 18 Decembrie 2011 așa că nu știu dacă a fost sau nu trecut în agendă sau dacă agenda nu a fost respectată.

2:11 Nu e prima dată când mi s-a întâmplat. Iar acum la o postare (entry) de cea mai mare importanță. Câteva link-uri nu mai funcționau după ce m-am uitat peste o oră la postare. Altele duceau la alte site-uri decât ce am intenționat eu. Vă rog să re-citiți mai sus și să accesați link-urile din nou.

8:10 Ce spuneam despre votul la pachet. GAC prin Coreper II a comis o discriminare mare cât tot UE prin programarea votului pentru România și Bulgaria împreună. I-a luat dreptul ministrului Olandei de a vota împotriva Bulgariei și acesta a reacționat ca atare. O discriminare mare ca respingerea aderării României la Schengen este făcută prin mai multe discriminări mai mici dar și ilegalități. 

8:15 Agenda este pregătită de grupul Coreper II care la rândul să este pregătit de grupul Antici (Capisci?). Conform agendei, Votul în Consiliu a fost este ne-legislativ, numai pe una din cerințele aderării, acquis-ul. Acesta a fost motivul, ca să nu poată fi parte din procedura legislativă ordinară, ca aceasta să nu își poată urma cursul, cu a doua citire, etc.?

Fiindcă a fost trecut în agendă ca parte dintr-o procedură ne-legislativă, deși este clar că a fost o procedură legislativă, deoarece a fost implicat și Parlamentul, votul de azi a fost ilegal.

România trebuie să ceară un vot pe aderare (joining) și nu pe acquis, ca parte (primă citire) dintr-o procedură legislativă, astfel încât votul negativ să poată fi urmat de o a doua citire, conciliere, etc..

9:22 De ce nu a opus România veto-ul împotriva Croației? Și Germania a anunțat că o face dar a renunțat sau poate a fost un zvon. Din momentul în care a intrat în NATO și UE România trebuia să fie pregătită să (se) joace cu băieții duri.

9:47 Căutam o adresă să scriu un email Președintelui Consiliului Uniunii Europene dar nu este posibil fiindcă președintele nu e un individ, ci guvernul unei țări. Să scriu Primului Ministru al Cehiei Petr Fiala? În cehă fiala înseamnă violet dar în ungurește înseamnă fiu. Cehia a fost parte din Austro-Ungaria iar pe atunci se numea Bohemia.

Am găsit un formular în care pot să scriu un fel de email dar este pentru Consiliul European iar pagina web este comună.

11:00 Nu era de competența României să ceară sau nu vot în ședința de pe 8. Votul a fost parte dintr-o procedură și a fost programat pe agendă de configurația GAC a Consiliului prin Coreper II programat de Antici (mai sus). Singura chestie este că în mod greșit a fost votat ca o procedură ne-legislativă.

Dacă putea (non binding agenda) înseamnă că România poate cere votul în orice sesiune viitoare, nu e nevoie să fie în agendă. Nu este măcar nevoie de votul parlamentului dacă nu e vorba de o procedură legislativă. De fapt în UE rolul Parlamentului e consultativ (Council and its delegates the sole legislator). România poate încă să ceară votul Consiliului în draftul din 2011 (timp nelimitat). Dacă este o procedură legislativă, trebuie să urmeze automat calea apelurilor pentru procedurile legislative ordinare.

Acesta este unul din multele exemple de "bully pe nimic" sau mai bine zis pe necunoaștere. Guvernanții noștri bineînțeles că știu toate acestea dar se fac că nu știu, acționând doar în limita a ceea ce știm noi.

11:41 Nu sunt sigur dacă votul într-o procedură ne-legislativă ca cel de ieri are nevoie de unanimitate. De fapt este neobișnuit ca și Consiliul să voteze acest tip de proceduri, pentru acestea el de obicei deleagă Comisia. Pe această pagină sunt trei tipuri de proceduri. Ordinare, speciale și delegate.

2:54 O practică din ce în ce mai dezolantă, care arată cât de inutilă este orice intervenție, pe care ei o acoperă imediat cu știri alese pe sprânceană. Am spus deasupra de băieții duri, de șantajul Croației, Turciei și Finlandei și de faptul că România putea să blocheze Croația pe același motiv însă fals pe care Austria a blocat România? Există în România o echipă întreagă de jurnaliști de mâna a doua, aproape necunoscuți, care nu au data nașterii pe web ale căror poze sunt foarte greu de găsit, care le plasează atunci când nici nu te aștepți.

Cine știe de fapt care a fost adevăratul motiv și la ce șantaj a fost supusă Austria care a vrut votul la anul (probabil când acel șantaj se va termina). De fapt majoritatea politicienilor noștri, unguri de origine română, sunt șantajați cu ceva. În afară de "Iohannis", pre numele lui adevărat Imre Babics, un nebun, care s-a arătat pe față un jainist printre altele. Foarte interesant acest titlu.

3:36 Am aproape zece zile de când nu mai folosesc celularul (Noiembrie 28). Durerile (mâini, șold, genunchi, burtă) se fac din ce în ce mai scăzute, aproape zero. Mi se schimbă percepția culorilor, îmi revine cea de odinioară în special la culoarea verde care acum pare mai intensă și mai bogată.

M-am uitat chiar acum în oglindă. Buzele încă mi se par albastre, părul de pe față lipsește de cel puțin zece ani de zile în zona articulației mandibulei, sub ureche, iar glandele salivare, mai ales în partea dreapta unde țineam telefonul s-au întărit dar nu știu exact de câți ani.

Ghicește cineva de ce se numesc telefoane celulare?

4:15 E posibil ca probleme de asemenea importanță să fie votate ca legislație secundară? Este fiindcă în agendă este trecut acquis-ul care e o problemă tehnică. Poate asta înseamnă lipsa votului din 14 18 decembrie 2011. Însă lipsa votului într-o procedură delegată înseamnă aprobare.

5:51 Gata am aflat nu vă mai deranjez pe viitor cu aceste probleme. Pe fișa votului din 18 octombrie în Parlamentul UE este trecut tipul de procedură. Resolution on topical subjects. Nu cred că este în vreo categorie de pe pagina Decisions making process. Nici la proceduri nici la rezoluție.

La o primă căutare google cu fraza "Resolution on topical subjects" am găsit un sumar google care spune că este non binding. Adică face parte din rezoluțiile cu caracter declarativ, fără putere legală.

Am deschis acea pagină și am găsit un pdf în care fraza nu există. Nu știu de unde a luat-o google, dar chiar intuitiv, topical subjects nu pare a fi ceva de importanță legală, din categoria Decisions making process.

"Resolutions on topical subjects (RSP) are not binding and are used to express a political will on a given policy area".  Not  binding, ne obligatorii. Political will adică dorință într-o arie politică.

I rest my case.

6:41 30 minutes ago. Angela started to yell "there's a bug in the bathroom" "there's a bug in the bathroom". I went to grab a jar and pick the ugly rare December bug not willing to make a mess but the bug jumped on my left shoulder. I slowly walked to the door and then outside staring at the bug which didn't move from there and first tried to blow it expelling air from my mouth but that didn't work and then i tried to gentle push it hoping it's going to fly but that didn't work either and finally i started to make desperate moves with my right hand as the bug was walking towards the other side of my left shoulder and finally flew, probably maimed. Doesn't really matter, can't survive outside overnight anyways.

When i stepped back at the door i saw briefly what i thought it was a short Japanese woman posing as a kid passing by.

Angela's got three hundred dollars a year from work to buy things in the health area and i ordered a new filter from Amazon. Envion is now bought by the Swiss firm Boneco and makes an electrostatic filter like the one i have but has many blades inside and fans. Washable, it puts out negative ions but not ozone. Makes more noise than my old Winixs (got two of them which now i use with non-wowen electrostatic instead of HEPA). Don't know yet if it's better than my old Ionic Pro which has fewer blades, no fan and lower flow. It is also intermittent which means works for ten seconds and then it stops 5. 

By measuring with the EF configuration of my meter, it puts out less V/m then my tiny negative ions generator and has in the room more effect than those. Certainly can't get more than 75% of the smoke by example, in one pass (can feel the smoke at output). If the smoke source stops, will clear the room in about half hour.

I don't think it's a dramatic step in area of filters and i consider returning it and getting many small ones for the price or i don't know. A better option as electrostatic filtration is non-woven electrostatic filters with carbon pre filters but those don't last in heavy smoke conditions for more than one week. That would be about 100 dollars a month or a bit less than the bill for electricity that heats the apartment.

8:18 Otomo na otomaro

10:42 Petrom și OMV. Interviul arată lucrul trist că România a trebuit să comită acel sacrificiu. Sunt și alte căi după cum a demonstrat Croația.

Putem demonta întregul sistem juridic al UE, procedura de aderare Schengen, ca ineptă. Aderările au fost mai mult de facto decât de jure așa cum se întâmplă de prea multe ori în istorie. Însă citind interviul mi-am amintit de atmosfera de atunci, când nu exista atâta dezolare și cinism porcesc fără sens ca acum pe vremea acestui Iohannis sinistru cu cele două guverne curente ale lui, unul pe ducă și altul pe vine și alte 8 în spate.

Până și Băsescu mai glumea, mai râdea din când în când. Mai mergea să se amestece cu poporul la Golden Blitz. Se muta în garaj când îl suspendau ăștia. Era funny. Mi-e dor de zâmbetul șăgalnic și fusta (roșu alb) verde a Elenei Udrea cu tot cu cele 4 miliarde de euro dosite.

Apropo, dacă a fost așa, se poate naționaliza OMV? BCR, Raiffeisen, ING, câte una pe an, ca preț pentru pierderile suferite pentru întârzierea intrării în Schengen? Tot ce trebuie este un OUG dat la 12 noaptea. După care să le dăm tot lor, de data asta pentru Schengen fiindcă nu mai sunt alții pe piață.

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.