Monday, December 26, 2022

December 26

3:00 Austriecii au fost prea mult timp un imperiu și au nevoie de ajutor pentru a înțelege cum funcționează o democrație, inclusiv Uniunea Europeană. După dezastrul mondial cauzat de un dictator austriac, singurul lor noroc e că au fost de partea cealaltă a cortinei, fiindcă nici până în ziua de azi nu s-au lămurit (același motiv pentru care Freud și-a dezvoltat teoriile în Viena).

Țările din UE nu pot pune condiții una alteia. Mai ales pe motive imaginare fiindcă România este în UE și Schengen din 2007, singura chestie că Ungaria, alte țări, nu o aplică prin deschiderea frontierelor.

Am încercat să explic de mai multe ori, devine penibil. Orice modificare de politică a UE se poate face doar printr-o modificare legislativă ceea ce implică modificarea tratatelor prin amendamente. Karoline Edtstadler ar trebui să-l întrebe pe Ernst Strasser care a făcut pușcărie pentru că a luat mită pentru a introduce amendamente.

Această mentalitate, cultura mitei și a șantajului, aroganța, moștenită probabil de la Imperiul Habsburgic din păcate a radiat în toate țările din jur, inclusiv în România, care după 89 a devenit terenul de joacă a marilor bănci și firme austriece. Această intervenție a Ministrului European austriac nu face decât să mențină această mentalitate în rândul românilor și austriecilor.

Corupția, deși bine ascunsă (Austria este percepută oficial pe un loc favorabil în topul țărilor ne-corupte) este endemică în această țară. Cancelarul precedent de exemplu a demisionat și contemplă pușcăria din motive de corupție iar lista scandalurilor este foarte lungă.

Tocmai datorită pierderii încrederii publicului în politicieni datorată acestor scandaluri, politicienii încearcă să recâștige din această încredere arătându-și mușchiul imaginar în fața României și nu numai. (România este privită de austrieci ca fiind partenerul SUA din zonă - bmn? iar politicienii austrieci au proiectat de mult timp asupra publicului austriac imaginea că SUA este cauza decăderii gloriei habsburgice).

Poate ar trebui să-mi dedic ceva timp încercând să aduc la suprafață unele din numeroasele scandaluri.

4:38 Not the man in Ohio. Who said it wasn't healthy? Though i bet she didn't have any sip from that Coke (80 calories a bottle). She lived 91 years and i bet she died after starting to use a cell phone. A cloud passed through my mind. Barbie, wire?


11:00 Nu, szirmok nu înseamnă sârmă. Înseamnă petale. Vilag înseamnă lume. Vilagszirmok, Petalele lumii. Ale unui lotus, principalul simbol al budismului. De asemenea multă lume ar fi tentată să creadă că numele Somlay este evreiesc. O fi, dar din Nepal.

12:28 Nu în ultimul rând, episodul Croația, tot circul cu admiterea a doua oară în Schengen (cununia religioasă), campionatul de fotbal și o miss să fie pe acolo este o campanie subliminală, menită să culmineze de Crăciun. Croația - Cruce, România - Vlad Dracula, Bulgaria - burglar.

12:43 Vine sfârșitul anului, (nu) am sperat la o dare de seamă inteligibilă a execuției bugetare, există ceva discret pe site-ul Ministerului Finanțelor, la 9 și 10 luni dar e greu de citit.

Cea mai mare cheltuială la 10 luni este cea cu asistența socială, de 146 miliarde. Fiind vorba de Bugetul General Consolidat format din Bugetul de Stat, cel al Asigurărilor Sociale și alte bugete, s-ar părea că au inclus și pensiile la grămadă cu Asistența Socială cu toate că pensiile sunt asigurări și nu asistență, deși alte sume mai derizorii sunt defalcate.

La fel și la venituri (contribuții), vedem cât au contribuit oamenii la Bugetul Asigurărilor Sociale, 115, din ce îmi amintesc eu doar 10% din acest buget este subvenționat. Diferența între 146 și 126 de 20 miliarde sunt de fapt asistența, care include și alocațiile.

Știind că această contribuție de 115 este 25% din salarii, ne putem face o idee cât încasează oamenii în România, stat și privat. Nu știu ce înseamnă cheltuieli de capital, probabil rambursări de credite, 24, mai este o rubrică separată, dobânzi. Deficitul este la urmă, 47 miliarde, sau aproape 10 miliarde de euro, care ați ghicit, sunt împrumuturi. Cred că e vorba de formula consacrată în toate țările democratice capitaliste, Rambursări + Dobânzi = Noi împrumuturi. GNU Not Unix.

Bunuri și servicii, 55 miliarde, 11 miliarde de euro, suma va crește la 66 la sfârșit de an, înseamnă tot ce nu e salariu la ministerele mari și mici. Transporturi, Apărării, Dezvoltării, Sănătății etc.. Sunt link-uri pe acest blog în dreapta sus pentru a vedea sumele pe ministere (proiect, nu execuție). (Cerem execuția bugetară pe ministere la sfârșit de an!)

Sper că am descâlcit acest buget în mare pentru dvs., pentru mine e ușor fiindcă îl studiez de vreo 5 ani de zile însă e clar că nu avem o dare de seamă transparentă din care să înțeleagă tot contribuabilul, dintr-o privire.

Un exemplu aici de pe vremea lui Cîțu care arată ceva, pe care exemplu l-am criticat de vreo două ori  fiindcă nu are sume absolute, nu are toate ministerele importante, și nu pot să-l citesc fiindcă dacă îmi aplec capul într-o parte îmi cad ochelarii. Altă regulă. Mereu se poate mai rău.

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.