Friday, August 20, 2021

Lapis Lazuli și albastrul de Voroneț

Astăzi îmi căzură ochii pe un articol care descrie una din bogățiile Afganistanului. Lapis Lazuli. Un mineral rar cu formula (Na,Ca)
8
[(S,Cl,SO
4
,OH)
2
|(Al
6
Si
6
O
24
)]. De vânzare și pe Amazon. De ce au scris articolul? Fiindcă mă plâng constant de praf de ninja (metsubushi) . Zilele acestea am și ochii duși în fundul capului și cam albaștri. Praful de aici e roșu, au pus ceva aparent contrar. Dar pleoapele mele sunt într-adevăr cam albastre din cauza oboselii, stresului și inflamației generalizate de la praf. Iată că am pornit să scriu dintr-un motiv și am dar în altceva. Motivul pentru care am pornit postarea a fost că am aflat după ce am citit articolul că albastrul de Voroneț a fost făcut cu acest pigment. Așa scrie pe majoritatea site-urilor, pe un site totuși se spune că nu. Azuritul, un mineral de cupru, mult mai ieftin se găsește și în România. Închis în caseină, o proteină ce se găsește și în lapte. Cum a rezistat totuși o proteină la mediu timp de 500 de ani?

Ce am mai găsit? În afară de opium, Lapis Lazuli este o sursă majoră de conflict în Afganistan și nu a putut fi valorificat la nivel național. Cam la fel ca aurul din România care probabil este exploatat în secret.

No comments:

Post a Comment

Friendly comments welcome

Note: Only a member of this blog may post a comment.